NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 8 decembrie

1957 – S-A NĂSCUT ȘTEFAN HRUȘCĂ

Pe 8 decembrie 1957, la Ieud, județul Maramureș, s-a născut interpretul de muzică folk Ștefan Hrușcă, cunoscut publicului mai ales datorită colindelor pe care le interpretează. A debutat ca artist în anul 1981, la Cenaclul „Flacăra”, condus de Adrian Păunescu. Până în 1984, a susținut peste 1000 de spectacole în toată România.

De-a lungul carierei, Ștefan Hrușcă a scos 12 albume și CD-uri. A primit Marele Premiu al muzicii Folk (1982), două discuri de aur pentru cele mai multe albumuri vândute și Premiul Uniunii Oamenilor de Artă din România. În 2004, Ștefan Hrușcă a fost distins cu Ordinul Meritul Cultural, în grad de Cavaler.

Începând cu anul 1991, s-a stabilit în Toronto, Canada.

1958 – S-A NĂSCUT ION VARTA

Un an mai târziu, la 8 decembrie 1958, în satul Larga, raionul Briceni, s-a născut Ion Varta, istoric, deputat în Parlamentul Republicii Moldova în perioada 2005-2009. a fost membru al Comisiei pentru studierea și aprecierea regimului totalitar comunist din Republica Moldova.

În prezent, este director al Seviciului de Stat de Arhivă al Republicii Moldova.

Ion Varta este autorul a 4 monografii, 7 culegeri de documente, 8 manuale și numeroase volume colective.

A obținut pemiul Salonului Internațional de Carte din Chișinău și Premiul Academiei Române.

1980 – A MURIT JOHN LENNON

La 8 decembrie 1980, a murit John Lennon, compozitor, cântăreț, unul dintre fondatorii trupei The Beatles. A fost o fire rebelă, cântecele, desenele și interviurile sale denotau un spirit critic, în răspăr cu politica acelor vremuri.

S-a retras din industria muzicală în 1975, pentru a fi alături de familie, dar, cinci ani mai târziu, s-a relansat cu albumul „Double Fantasy”, album apărut cu numai trei săptămâni înainte de moartea sa.John Lennon a fost asasinat pe 8 decembrie 1980.

La 9 octombrie 2000, an în care ar fi împlinit 60 de ani, la Tokyo a fost inaugurat primul muzeu consacrat memoriei legendarului muzician.

1991 – ZIUA CONSTITUȚIEI ROMÂNIEI

 Astăzi este marcată Ziua Constituției României.

Constituţia din 1991 a fost prima de după Revoluţia din decembrie 1989. În forma iniţială, legea supremă a Statului Român a fost adoptată în şedinţa Adunării Constituante din 21  noiembrie 1991. A intrat în vigoare în urma aprobării ei prin Referendumul naţional din 8 decembrie 1991.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"