NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 8 octombrie

 ACEASTĂ ZI ÎN ISTORIE 8 OCTOMBRIE

 

1970 – S-A NĂSCUT MATT DAMON

 La 8 octombrie 1970 s-a născut Matt Damon, actor, scenarist și producător de film. A câștigat Globul de Aur și Premiul Oscar pentru cel mai bun scenariu. A jucat în peste 50 de filme și este unul dintre cei mai bine plătiți actori. În 2007 a primit o stea pe faimosul „Walk of Fame” de la Hollywood.

 

1986 – S-A NĂSCUT ADELA POPESCU

  Șaiprezece ani mai târziu, pe 8 octombrie 1976, s-a născut Adela Popescu, actriță și cântăreață română. A devenit cunoscută datorită rolului în serialul „Numai iubirea”, în care a jucat, alături de primul ei soț, Dan Bordeianu.

Adela Popescu s-a filmat în 10 seriale tv și a înregistrat opt CD-uri.

 

 2009 – HERTA MÜLLER A PRIMIT PREMIUL NOBEL PENTRU LITERATURĂ

La 8 octombrie 2009, Herta Müller a primit Premiul Nobel pentru Literatură, devenind a douăsprezecea femeie care a primit acest premiu. Scriitoarea a mai fost propusă o dată pentru Nobel în anul 1999.

Herta Müller este autoarea a peste treizeci de cărți – proză, poezie, eseu, memorialistică. A primit numeroase premii literare, în România, Austria, Germania.

 

2012 – A MURIT AURELIU BUSUIOC

   Iar pe 8 octombrie 2012, a murit Aureliu Busuioc, scriitor român din Basarabia. A scris poezie, proză, eseu, piese de teatru, publicistică. A realizat câteva scenarii și a făcut traduceri din literatura universală.

A fost „Maestru emerit al artei” și laureat al Premiului Național al Republicii Moldova.

Cele mai cunoscute scrieri ale sale sunt: Singur în fața dragostei, Unchiul din Paris, Hronicul Găinarilor, Pactizând cu Diavolul.

Acest material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova #DRRMRomânia, în cadrul proiectului „Promovarea identității românești prin intermediul portalului de știri NordNews în municipiul Bălți și în zona de nord a RM.” Conţinutul acestei emisiuni nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu RM.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"