NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 9 august

Vă prezentăm principalele evenimente ale zilei de 9 august

În 378 a avut loc  Bătălia de la Adrianopol. Armata romană a fost înfrântă de vizigoți, iar împăratul Valens a murit în luptă

A fost o bătălie dintre goți (cea mai mare parte – triburi vizigote și ostrogote), conduși de Fritigern, și romani, conduși de împăratul Valens. Bătălia a avut loc la aproximativ 13 km nord de Adrianopol, în provincia romană Tracia, și s-a încheiat cu înfrângerea completă a romanilor. Această bătălie a fost unul dintre punctele de cotitură ale antichității târzii, care a accelerat dezintegrarea Imperiului Roman și a schimbat balanța puterii în favoarea popoarelor germanice.
Valens încheie seria împăraților relativ „șterși” care se interpun între Constantin și Theodosiu. În timpul lui a avut loc marea migrație a goților, care trec Dunărea în imperiu, fiind împinși de huni. Mișcările popoarelor migratoare (germanice în special) au început încă din secolul al III-lea, dar invazia hunilor le împinge și le accelerează infiltrarea în imperiu.
În 1601 a murit  Mihai Viteazul, domnitor care a făcut prima unire a principatelor românești

Mihai Viteazul, născut în orașul de Floci (Ialomița), a fost fiul domnitorului Patrașcu cel Bun, mama sa fiind Teodora, membra a familiei Cantacuzinilor. Fiind simultan domnitor in Țara Românească (1593-1601), Transilvania (1599-1600) și Moldova (1600), Mihai Viteazul a realizat pentru prima dată în istoria României unirea tuturor românilor. În conștiința colectivă românească, el este unul dintre cei mai importanți eroi naționali ai României.
I s-a spus Viteazul pentru că a avut curajul să înfrunte forța uriașă a Imperiului Otoman din acele vremuri, dar și toate celelalte națiuni vremelnic potrivnice din jurul Romaniei: ungurii, polonezii, tătarii și rușii. Din ianuarie 1588 și până în vara anului 1593, el va urca constant în dregătorii, de la funcția de ban de Mehedinti, la acea de mare stolnic, mare postelnic și mare ban. În mai 1600, Mihai Viteazul îl alunga de pe tronul Moldovei pe Ieremia Movilă, învingându-l la Bacău, și realizează astfel prima unire a țărilor române.
Pentru a consolida Unirea, Mihai ia o serie de măsuri: adoptă aceeași stemă pentru toate teritoriile, construiește o biserică ortodoxă la Alba-Iulia, acordă anumite înlesniri preoților și iobagilor români și numește ca Mitropolit al Transilvaniei pe Ion de la Prislop. Figura lui Mihai a influențat decisiv istoria românilor, gândul său cuprinzător și fapta sa temerară au impus un model și au inaugurat o epocă.
În 1945: Orașul japonez Nagasaki este devastat atunci când o bombă atomică, Fat Man, este aruncată din B-29 Bockscar

La Nagasaki, la 9 august 1945, a fost lansată bomba „Fat Man” (denumită astfel datorită asemănării cu personajul Kasper Gutman din filmul “Şoimul Maltez”), care conţinea 6 kg de plutoniu şi a explodat la aceeaşi înalţime de 500 m, cu o putere de 21 kilotone TNT. Întrucât explozia s-a produs deasupra unei văi adânci, o bună parte a oraşului a rămas nedistrusă, însă circa 45.000 de oameni au murit pe loc, iar  peste 75.000 de oameni au fost răniţi.
Scopul militar al folosirii armelor atomice au fost crearea de șoc și teroare, prin distrugere la scară largă, catastrofică, într-o perioadă de timp foarte scurtă.
Cele două bombe atomice au ucis, în total, câteva sute de mii de oameni, aproximativ 140.000 în atacul de la Hiroshima şi circa 82.000 la Nagasaki, însă unii analişti afirmă că cifrele reale sunt mult mai mari. Cea mai mare parte a victimelor a murit instantaneu, alţii au murit ulterior din cauza arsurilor, rănilor şi a radiaţiilor, în timp ce alţii au murit după câţiva ani din cauza diferitelor tipuri de cancer cauzate de radiaţii şi a malformaţiilor la naştere.
9 august 1963 s-a născut Whitney Houston, interpretă americană

A fost o cântăreață, manechin, actriță și producătoare de muzică americancă. În 2009, Guinness World Records a menționat-o ca fiind cea mai premiată femeie din toate timpurile. Lista sa de premii include două Premii Emmy, șase Premii Grammy, 30 Billboard Music Award și 22 de American Music Award, având în total 415 premii primite de-a lungul carierei până în anul 2010. Houston a fost de asemenea una dintre cele mai bine vândute artiste din lume, vânzând peste 170 de milioane de albume, single-uri și videoclipuri.
Houston a fost singura artistă care a avut șapte hituri consecutive pe locul unu în Billboard Hot 100. Primul rol al lui Houston a fost în filmul, The Bodyguard (1992). Coloana sonoră inițială a filmului a câștigat Premiul Grammy pentru albumul anului. Single-ul principal, „I Will Always Love You”, a devenit cel mai bine vândut disc single din istoria muzicii al unei artiste în întreaga lume. Pe 11 februarie 2012, a murit din cauze necunoscute la Beverly Hilton Hotel în Beverly Hills, California. Rapoartele toxicologice ulterioare au arătat că ea s-a înecat accidental în cadă din cauza efectelor consumului cronic de cocaină și a bolii de inimă.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"