NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 9 decembrie

1885 – S-A NĂSCUT DANIEL CIUGUREANU

Pe 9 decembrie 1885, la Șirăuți, ținutul Hotin (în prezent, raionul Briceni), s-a născut Daniel Ciugureanu, medic, publicist, politician român din Basarabia. A fost unul dintre oamenii de seamă ai vieții politice românești din prima jumătate a secolului trecut, personalitate care a contribuit esențial la Unirea Basarabiei cu Regatul României.

Daniel Ciugureanu a fost deputat în Sfatul Țării, prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenești, ministru pentru Basarabia în patru guverne ale României, deputat și senator la București, vicepreședinte al Camerei Deputaților, vicepreședinte și președinte al Senatului Regatului România Mare.

1968 – S-A NĂSCUT IONUȚ LUPESCU

Pe 9 decembrie 1968, la București, în familia fostului fotbalist Nicolae Lupescu, s-a născut Ioan Angelo Lupescu, cunoscut ca Ionuț Lupescu. A jucat pentru echipa națională a României la Campionatele Mondiale de Fotbal din 1990 și 1994. A jucat 74 de meciuri pentru reprezentativa României și a marcat 6 goluri.

După retragerea din sport, a încercat pentru o scurtă durată cariera de antrenor, apoi a devenit director general al Federației Române de Fotbal. Din 2012 până în 2018 a ocupat și postul de șef al Comisiei Tehnice a UEFA. A demisionat din această funcție pentru a candida la președenția Federației Române de Fotbal în aprilie 2018.

În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv”, pentru rezultatele obținute în preliminariile Campionatului European și pentru calificarea la turneul final.

2006 – ZIUA INTERNAȚIONALĂ ANTICORUPȚIE

Astăzi, în lume, este Ziua Anticorupție. Sărbătoarea a fost inițiată la 31 octombrie 2003 prin „Convenția Organizației Națiunilor Unite împotriva Corupției”. Din 2006, prin rezoluția unei Adunări Generale a ONU, a fost stabilită data de 9 decembrie ca Ziua Internațională Anticorupție.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata