NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie: 9 iulie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 9 iulie:

 

În 1877 s-a desfășurat prima ediție a Campionatului de tenis de la Wimbledon


Turneul de tenis de la Wimbledon (The Championships, Wimbledon) este cel mai vechi și mai prestigios dintre cele 4 turnee de Mare Șlem din fiecare an.  Turneul se desfășoară pe parcursul a două săptămâni, la finalul lunii iunie și începutul lunii iulie.  Principalele arene ale complexului All England Lawn Tennis and Croquet Club sunt Terenul Central, cu o capacitate de 15.000 de locuri și Terenul numărul 1 cu aproximativ 11 mii de locuri.
 

La 9 iulie 1900 s-a născut Alexandru Graur, lingvist român, membru al Academiei Române 


Alexandru Graur, născut la Botoșani, a fost un lingvist, savant român de origine evreiască,  membru titular al Academiei Române.
A absolvit Facultatea de Litere și Filosofie din București, fiind licențiat în filologie clasică și limba română (1922). Între 1924-1929 a studiat la Paris, unde a obținut diploma la École Pratique des Hautes Études. Și-a susținut doctoratul la Sorbona cu o teză de lingvistică indo-europeană. Revenit la București, a îmbrățișat activitatea didactică și, paralel, a publicat studii în diverse periodice.
În anii 1941-1944, când, din cauza politicii statale antisemite, elevi și profesori evrei au fost îndepărtați din școlile și universitățile românești, a înființat și a fost directorul Liceului particular evreiesc.
Volume publicate: Studii de lingvistică general, Evoluția limbii române, Tendințele actuale ale limbii române, Scrieri de ieri și de azi, Mic tratat de ortografie, Dicționar al greșelilor de limbă, Ortografia pentru toți.
A murit în aceiași zi, la 9 iulie, al lui 1988 la București.
 

 Mai târziu, în  1956 s-a născut  actorul american Tom Hanks


Actor, regizor și producător de film american, câștigător al două premii Oscar pentru cel mai bun actor în 1994 – pentru filmul Philadelphia și în 1995 – pentru Forrest Gump.  El și-a început cariera în comedii, înainte de a obține succese notabile ca actor dramatic.
La ora actuală, Hanks este listat ca fiind nr. 2 în topul actorilor cu cele mai mari încasări per filme atât în SUA – 3,3 miliarde dolari – cât și în lume – aproape 6 miliarde de dolari.
 

În 1958 un cutremur de 7,5 grade pe scara Richter a avut loc în Golful Lituya Alaska


Un cutremur lovește munții din jurul golfului Lituya  și provoacă o alunecare de teren ce dă naștere  unui megatsunami. Valul a atins 525 metri înălțime. Masa imensă de apă se ridică de-a lungul pantei și smulge  vegetația  din apropierea de țărm și rade solul până la roca de bază.  Este unul dintre cele mai distrugătoare tsunami observate de către om.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata