NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie – 9 noiembrie

1933 – S-A NĂSCUT LUCIAN PINTILIE

 Pe 9 noiembrie 1933 s-a născut regizorul de teatru și film Lucian Pintilie. A montat o serie de spectacole la Teatrul „Bulandra” din București, printre care: Copiii soareluiProștii sub clar de lunăCezar și CleopatraInima mea e pe înălțimiD’ale carnavalului, Revizorul ș.a., precum și două filme de lung metraj: Duminica la ora 6 și Reconstituirea.

         Filmele și montările sale au provocat mari controverse astfel încât a fost invitat de regimul comunist să emigreze.

După 1990 se repatriază. În 1990 a fost numit Director al Studioului de Creație Cinematografică al Ministerului Culturii. În 1998 a obținut premiul juriului la Festivalul de Film de la Veneția pentru coproducția franco-română Terminus Paradis. În 2007, a primit Premiul Gopo pentru întreaga operă.

Lucian Pintilie s-a stins din viață la 16 mai 2018.

 1970 – A MURIT CHARLES DE GAULLE     

Iar pe 9 noiembrie 1970 a murit Charles de Gaulle, general și om politic francez.

S-a născut la 22 noiembrie 1890, la Lille, într-o familie de nobili. A făcut o carieră militară strălucită, de la soldat la general.  În 1940 a devenit șef al guvernului francez din exil la Londra, iar în 1945 a fost ales prim-ministru de către Parlamentul francez.

În 1958 a fost ales președinte al Franței, post pe care l-a păstrat și după alegerile din 1965. La 28 aprilie 1969 de Gaulle a demisionat.

 2012 – A MURIT IURIE DARIE

Iar pe 9 noiembrie 2012 a murit actorul Iurie Darie.

         Este originar din Basarabia, s-a născut la 14 martie 1929 în Vadul Rașcov, județul Soroca. A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producții cinematografice, printre care „Băieții noștri”, „Vacanță la mare”, „Atunci i-am codamnat pe toți la moarte”, „Punctul zero”, „Triunghiul morții” și altele. În 2004 a jucat în serialul de televiziune „Numai iubirea”.

Iurie Darie s-a remarcat și în emisiunile de televiziune pentru copii, în care actorul își etala abilitatea de a desena, uneori cu ambele mâini. Într-o vreme făcea și turnee prin țară cu spectacole pentru copii, în care istorisea și desena o poveste simplă, dar plină de haz și de învățăminte.

În 2002, a fost decorat cu Ordinul Național „Serviciul Credincios” în grad de Cavaler.

 

ZIUA MONDIALĂ A LUPTEI ÎMPOTRIVA NAZISMULUI ȘI ANTISEMITISMULUI

Astăzi, este marcată Ziua Mondială a Luptei Împotriva Nazismului și Antisemitismului. În fiecare an, la 9 noiembrie, sute de organizații și grupuri informale din peste 45 de țări organizează diverse campanii de informare și de condamnare a crimelor împotriva umanității.

Aceast material este realizat cu sprijinul Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova. Conţinutul acestei rubrici nu reprezintă poziţia oficială a Secretariatului General al Guvernului României – Departamentul pentru Relația cu Republica Moldova.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata