NordNews
Avem ce spune

Această zi în istorie:18 iulie

Vă prezentăm principalele evenimente ale datei de 18 iulie:

La 18 iulie 1868 s-a născut Miron Cristea (Elie Cristea), primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, prim-ministru al României (19381939)

A fost un publicist, filolog, politician român, senator, regent (20 iulie 1927 – 8 iunie 1930) și teolog, primul patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1925 – 1939). În perioada 1 februarie 1938 – 6 martie 1939 a fost prim-ministru al României. La 7 iunie 1919 a fost ales membru de onoare al Academiei Române.
În 1891 Mitropolia din Sibiu l-a trimis cu o bursă să studieze la Facultatea de Litere și Filosofie a Universității din Budapesta (1891-1895), unde a obținut la 15 mai 1895 titlul de doctor în filologie. În timpul studenției, a colaborat ca jurnalist la ziarele TribunaDreptatea și Gazeta Transilvaniei. Prin activitatea sa de sprijinire a emancipării românilor din Austro-Ungaria, a fost ales, la 21 noiembrie/3 decembrie 1909, episcop al Caransebeșului. Odată înfăptuită Marea Unire din 1918, episcopul Miron Cristea a făcut parte din delegația românilor transilvăneni care a prezentat actul unirii la București. Cristea a fost ales de Marele Colegiu Electoral, la 18/31 decembrie 1919, mitropolit primat al Bisericii din România întregită. La 4 februarie 1925, mitropolitul primar Miron Cristea a fost ales patriarh al Bisericii Ortodoxe Române, fiind învestit și înscăunat la 1 noiembrie 1925, devenit astfel primul patriarh al creștinismului ortodox românesc.  A decedat la 6 martie 1939 la Cannes, Franța.
În 1917s-a născut  Henri Salvador, cântăreț francez 

Henri Salvador a fost un remarcabil cântăreț interpret de șansoane, de muzică de jazz și cabaret, și chitarist francez, născut într-o familie afro-caraibă în Guiana franceză. Salvador este considerat ca unul din întemeietorii Rock and roll-ului și unul din precursorii muzicii Bossa Nova.  Cântăreț de șansonete, comic, editor, muzician și actor, Henri Salvador a influențat câteva decenii la rând cultura națională franceză.
În anii celui de-al doilea război mondial, din cauza regimului legilor rasiste, a părăsit Franța în 1941 împreună cu orchestra lui Ray Ventura, pentru a se refugia temporar în America de Sud. Reușește prin anii 1950 să popularizeze dansul rock’n’roll în Franța. Mai târziu, prin umorul său, atrage simpatia celor mici, realizând în anii 1980 un comeback fulminant.  Cântecul lui „Chambre Avec Vue“ a fost premiat cu aur, primind și Legiunea  de  Onoare. Salvador întreprinde o serie de turnee în Europa, Canada, USA, Brazilia și în regiunea Caraibelor.
La 18 iulie 1955 a luat ființă Adunarea Parlamentară a NATO

Adunarea Parlamentară a NATO a fost înființată în anul 1955 sub denumirea de North Atlantic Assembly (Adunarea Atlanticului de Nord) și  este un organism consultativ interparlamentar format din membri ai parlamentelor naționale ale statelor membre, numărul reprezentanților naționali fiind proporțional cu numărul populației statelor membre și reprezintă distribuția politică a parlamentelor naționale. Președintele în funcție al AP OTAN este Madeleine Moon din Marea Britanie, aleasa in 2018.
NATO facilitează conștientizarea parlamentară și înțelegerea problemelor esențiale de securitate și contribuie la o mai mare transparență a politicilor NATO. Este esențial să mențină și să consolideze relația transatlantică, care stă la baza Alianței Atlantice.  Adunarea s-a implicat direct în asistarea în procesul de ratificare a protocoalelor de aderare semnate la sfârșitul anului 1997, care a culminat cu aderarea Republicii Cehe, Ungariei și Poloniei la Alianță în martie 1999. A jucat același rol cu privind procesul de ratificare care a dus la aderarea Bulgariei, a Estoniei, a Letoniei, a Lituaniei, a României, a Slovaciei și a Sloveniei, în martie 2004.
În 1967 s-a născut Vin Diesel, actor american

Vin Diesel, născut Mark Sinclair, este un actor, regizor și producător american. Este cunoscut mai ales pentru portretizarea lui Dominic Toretto în seria de filme The Fast and the Furious, a lui Riddick în trilogia The Chronicles of Riddick, sau pentru rolul său din filmul xXx (2002). Vin Diesel devine producător la începutul anilor 1990,  pentru care a fost de asemenea nominalizat în 1995, la festivalul de la Cannes.  Și-a schimbat numele în „Vin Diesel” în perioada în care a lucrat ca portar pentru Clubul de noapte din New York “The Tunnel”, motivul fiind reprezentat de faptul că în această meserie, numele real nu este folosit des. Numele de Vin vine de la simpla prescurtare a versiunii Vincent, iar pseudonimul Diesel de la prietenul său care îi spunea, “oprește-te Diesel” referindu-se la energia continuă pe care o avea.
Are un frate geamăn, pe nume Paul, un frate mai tânăr Tim și o soră Samantha.
Din 2008 Vin Diesel este într-o relație cu fotomodelul mexican Paloma Jimenez, cu care are trei copii: o fiică pe nume Hania Riley, un fiu Vincent Sinclair și încă o fiică Pauline, despre nașterea căreia s-a anunțat în martie 2015. Pauline a fost numită în onoarea prietenului și colegului lui Diesel, actorul Paul Walker, care a murit în noiembrie 2013 într-un accident rutier.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"