NordNews
Avem ce spune

Acțiunile guvernului lui Dodon, audiate în Congresul SUA, în cadrul Comisiei Helsinki

Comisia pentru securitate și cooperare în Europa, cunoscută și sub numele de U.S. Helsinki Commission, anunță audierea Guvernului R. Moldova. Potrivit anunțului publicat pe pagina Comisiei, audierea numită „MOLDOVA Acces și responsabilitate” va avea loc luni, 10 martie. În cadrul audierilor se va discuta, în contextul alegerilor prezidențiale care se apropie, despre acțiunile guvernului auto-proclamat „tehnocratic”, care se rotesc în jurul unor probleme ale statului, fără a identifica soluții pentru rezolvarea acestora, potrivit deschide.md.

„Alegerile prezidențiale din Moldova se apropie rapid. Cu toate acestea, guvernul auto-proclamat „tehnocratic” al țării nu a demonstrat, încă, o plecare din istoria post-sovietică a țării a marii cleptocrații și lupte politice. Moldovenii au cerut acces la economia globală prin integrarea europeană, totuși unii lideri politici pivotează Estul cu implicații de securitate substanțiale pentru conflictul înghețat de durată pe teritoriul Transnistriei. Până în ziua de azi, moldovenii cer responsabilitatea pentru cei peste 1 miliard de dolari sifonați de la cele mai mari bănci din Moldova între 2012 și 2014. Cu toate acestea, foștii lideri politici cheie, implicați în aceasta și în alte infracțiuni, se presupune că, au scăpat de sancțiunile internaționale.
Martorii aflați la audieri vor explora fisurile societății, implicațiile de securitate și provocările de guvernare în joc în Republica Moldova. Poate o țară marcată de o corupție profundă să-și opună traiectoria și există chiar o voință de a face acest lucru în acest guvern? Ce rol va juca societatea civilă în reconstrucția Moldovei? Președintele socialist Igor Dodon va acorda prioritate relațiilor cu Rusia asupra Occidentului sau va reuși să navigheze între cei doi? Această audiere va explora aceste întrebări și multe altele”, se arată în nota privind audierea.

În cadrul audierilor vor participa: Ambasadorul William H. Hill, de la Global Fellow, Centrul Woodrow Wilson pentru Studii Internaționale și fost șef al misiunii OSCE în Moldova; Tatyana Margolin, director regional – Programul Eurasia, Fundații pentru societatea deschisă, dar și alți martori.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"