NordNews
Avem ce spune

Activitatea CNA, nesatisfăcătoare. Deputații cer demiterea șefului CNA, Ruslan Flocea

Centrul Național Anticorupție a fost supus unei evaluări a activității în decurs de 30 de zile de către o comisie a Legislativului. Controlul parlamentar cuprinde perioada anilor 2016 – 2021. Comisia constată activitate nestatisfăcătoare în prevenirea și combaterea corupției și menționează  că CNA nu a fost independent în activitatea sa, iar conducerea Centrului din această perioadă nu a organizat și nu a asigurat aplicarea legislației anticorupție într-o manieră eficientă. Comisia constată că a existat management defectuos și cere demiterea lui Ruslan Flocea din funcția de șef CNA, scrie Agora. 

Membrii Comisiei de evaluare susțin că din 2019 a scăzut numărul de apeluri la CNA din partea populației, ceea ce ar însemna că scade încrederea în instituție și scade interesul privind denunțul actelor de corupție.

Printre concluzii se mai numără faptul că CNA ar fi admis încălcări la examinarea proceselor penale pe fapte de corupție ce ar fi confirmat prin numărul mare de procese penale restituite de Procuratura Anticorupție pentru începerea urmăririi penale sau pentru controale suplementare. Aceasta s-ar constatat îndeosebi în perioada 2020-2021, în decurs de nouă luni.

Comisia constată că CNA ar fi prezentat public rapoarte de activitate pentru anii 2016-2020 cu date ce n-ar corespunde realității despre procesele penale examinate și soluționate, dar și alte date. Prin urmarea, acest lucru scade încrederea în instituție. Se constată că și numărul cauzelor penale pornite și aflate în gestionarea CNA sunt în scădere. Iar unele cauze penale pot dura perioade îndelungate – mai mult de trei ani. Prin urmare, gestionarea cauzelor penale ar fi selectivă.

Mai cu seamă, pe unele cauze penale de rezonanță socailă sporită, Comisia constată lipsă de interes din partea CNA și susține că instituția ar sabota indicațiile procurorilor și ar tergiversa efectuarea urmăririi penale.

În cifre, Comisia raportează că în perioada 2016-2020 și în nouă luni ale anului curent, CNA a expediat în instanța de judecată doar 13% din totalul cauzelor penale din gestiune. În plus, majoritatea ar fi mai puțin grave și ușoare.

La fel se constată că pe banca acuzaților ajung un număr mic de persoane implicate în schemele de corupție. Comisia menționează și un caz concret când o persoană învinuită de corupție s-a aflat în căutare timp de 5 ani, timp în care s-a aflat la doimiciliu și a activat legal fără să fie căutat de CNA.

Cât despre actualul șef CNA, Ruslan Flocea, numit în funcție la 31 iulie 2019, Comisia de evaluare menționează că în perioada șefiei acestuia, lucrurile de la CNA nu s-ar fi schimbat. Mai mult, se constată că pe unele domenii situația a regresat. Prin urmare, nu există progres pe domeniile investigării schemelor de corupție, prevenirea și combaterea corupției, identificarea corupției în domeniul justiției. Mai mult, la CNA ar lipsi un control managerial eficient și nu au fost întreprinse măsuri de combatere a corupției în interiorul CNA.

Dat fiind cele menționate, Comisia de evaluare a activității CNA cere revocarea din funcție a directorului CNA, Ruslan Flocea. Acest lucru e posibil la inițiativa a 1/3 din deputații alegi și cu avizul pozitiv Comisiei juridicem numiri și imunități.

Activitatea CNA a fost criticată de majoritatea parlamentară: „Dacă furi o găină riști să stai 10 ani la pușcărie, dacă furi un miliard, riști să fii ales primar sau deputat, asta e expresia pe care o auzim tot mai des în teritoriu”, a spus deputatul PAS Vasile Grădinaru.

Deputatul a enumerat că anual sunt raportate ca finisate 500 – 600 cauze penale din cele 1500 – 1800 în gestiune. Însă, din cele 500 – 600 finalizate, circa ⅔ sunt suspendate sau clasate și doar circa 20% sunt trimise în instanța de judecată.

La rândul său, reprezentanții opoziției și-au manifestat îngrijorarea față de noua metodă de numire a șefului CNA.

„Atunci când un șef al CNA numit în funcție de 20 de deputați, cum CNA va lupta cu corupția, dacă acest CNA este numit și înaintat de Parlament?”, a întrebat socialistul Vlad Batrîncea.

Comisia de evaluare cere Ministerului Justiției să inițieze restructurarea și reformarea CNA și a Procuraturii Anticorupție cu limitarea competențelor acestor instituții doar la corupția mare și asigurarea independenței pentruu investigarea dosarelor de rezonanță. În plus, se solicită ca SIS să evalueze integritatea CNA.

Directorul Centrului Național Anticorupție, Ruslan Flocea, a refuzat să se prezinte în plenul Parlamentului la ședința din 18 noiembrie când este prezentat raportul de evaluare parlamentară a activității instituției. Flocea afirmă că există deja o decizie luată și că știe că va fi demis.

Amintim că la 14 septembrie a fost constituită comisia responsabilă de evaluarea CNA, după ce mai devreme, la 9 septembrie, a fost inițiat controlul parlamentar asupra activității instituției.

Precizăm că în luna septembrie, vicepreședintele Parlamentului Mihail Popșoi se arăta convins că șeful CNA, Ruslan Flocea, va fi demis după ce activitatea acestuia va fi supusă unei evaluării.

„Nu este un secret pentru nimeni că şeful CNA va fi demis. Ne aducem aminte cum dumnealui a ajuns în această funcţie, dar mai cu seamă ne aducem aminte ultimii ani când mai cu seamă cu corupţii mari nu a luptat nimeni. Au stat bine merci. CNA-ul ba mai prindea un profesor, un medic, un poliţist cu mită, dar marii corupţi în Parlament, cum stăteau, aşa şi stăteau”, spunea Popșoi.

Analiștii politici, însă, au tras un semn de alarmă. Nicolae Negru, analist politic, spunea că noua majoritate parlamentară trebuie să convingă cetăţenii că aceste instituţii nu şi-au îndeplinit sarcinile, ca să nu creeze impresia că are loc o răfuială politică.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata