NordNews
Avem ce spune

Actrița Emilia Lupan s-a stins din viață

Cunoscuta actriță Emilia Lupan, fostă angajată la Teatrul Național de Stat „Vasile Alecsandri” din Bălți, Artistă a Poporului, s-a stins ieri din viață, la vârsta de 73 de ani, informează MOLDPRES.

Anunțul a fost făcut de către secretarul literar al instituției, Ludmila Cerguță. ”Colectivul Teatrului Național  „Vasile Alecsandri” anunță cu profund regret decesul Emiliei Lupan, Artistă a Poporului. Inima actriței a încetat să bată. În aceste clipe de durere ne alăturăm familiei îndoliate. Exprimăm sincere condoleanțe apropiaților și întregii comunități teatrale. Drum lin în Lumină!”, se spune în comunicat.

Potrivit sursei citate, cei care doresc să își ia rămas bun de la Emilia Lupan o pot face sâmbăta, 10 decembrie la Catedrala ”Sfinții Împărați Constantin și Elena” din Bălți și duminică în jurul orei 12.00 la Teatrul Național „Vasile Alecsandri”.

Emilia Lupan s-a născut la 21 august 1949 în satul Roșcana, raionul Anenii Noi. A absolvit școala din satul natal, din 1970 este angajată în trupa Teatrului „Vasile Alecsandri” din Bălți. În cei aproape 50 de ani de activitate scenică, a realizat peste 70 de roluri, cea mai mare parte dintre ele fiind principale.

A realizat chipuri veridice ale unor femei din popor: mătușa Frosea („Străinul” de P. Cărare), lelea Maria („Frunza de la urmă” de A. Cibotaru), Stepanida („Bani pentru Maria” de V. Rasputin), Milașa („Țara Aigul” de M. Karim), Ioana („Osânda” de I. Puiu). Un joc expresiv a demonstrat și în unele roluri din dramaturgia clasică: Afrodita, Luxița și Carmina („Kir Zuliaridi”, „Millo-director” și „Despot-Vodă” de V. Alecsandri); Ustina Naumovna („Corb la corb nu scoate ochii” de A. Ostrovski); Sonea („Oameni energici” de V. Șukșin).

Ultimul rol – Roza Alexandrovna Pesocinskaia a fost jucat în spectacolul „Retro” după A. Galin, regia A. Cozub (2018).

Premii și distincții: Medalia „За трудовую доблесть” (”Pentru succese în muncă”, 1976); „Artistă Emerită” (1985); Medalia „Meritul Civic” (2000); „Artist al Poporului din R. Moldova” (2009); numeroase premii din partea Naționalului bălțean.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"