NordNews
Avem ce spune

Administratorul ZEL Bălți: Ce salariu i-ar motiva pe moldoveni să nu plece peste hotare

25% din întreprinderile mici și mijlocii din țară ar putea falimenta în următoarea perioadă. Opinia aparține administratorului Zonei Economice Libere (ZEL) Bălți, Marin Ciobanu, care spune că nu vrea să facă pronosticuri apocaliptice, însă, totuși se bazează pe anumite studii, scrie cotidianul.md.

Administratorul ZEL Bălți susține că în ultimii 30 de ani, economia Republicii Moldova nu prea s-a dezvoltat.

„Vom pierde multe locuri de muncă. Din 5.000 de întreprinderi, 1.000 vor falimenta. Dacă vorbim de sectorul întreprinderilor prelucrătoare, din cele 140.000 de locuri de muncă s-ar putea ca o pătrime să le pierdem”, a declarat Marin Ciobanu.

Administratorul ZEL Bălți admite că oamenii rămași fără locuri de muncă își vor face valizele și vor pleca peste hotare, iar Republica Moldova va rămâne și mai depopulată.

„Manopera calificată este un element-cheie care stă la baza economiei unei țări. Forța de muncă, calificarea și disponibilitatea acesteia sunt un punct important în atragerea investitorilor străini într-o țară. Haideți să facem un exercițiu simplu: în anul 2010 am avut 119.000 de studenți, iar la 10 ani distanță avem 57.000 de studenți. Vă dați seama în ce situație ne aflăm? Și în 2010 aveam altă situație. În 2014 am avut Acordul de Asociere care a fost semnat. Înainte era foarte greu să ajungi în Europa, iar acum dacă e să luăm să analizăm o persoană dintr-un raion oarecare, care câștigă lunar 4.000-5.000 de lei. La ziua de azi și-a perfectat un pașaport biometric, iar mâine e în Europa”, a argumentat administratorul Zel Bălți.

Întrebat cum sunt motivați tinerii ca să rămână în țară, Marin Ciobanu susține că nu vede nicio motivație din partea statului.

„Unica soluție este crearea oportunităților în țară. Iar crearea oportunităților se reușește doar cu investiții străine directe, după părerea mea”, a spus Ciobanu.

Administratorul ZEL Bălți este de părere că un om poate lucra maximum 5 ani din entuziasm, pentru patriotism, dar la un moment dat fiecare se gândește la un trai decent.

„Eu am gustat din pâinea străinătății. Am fost 4 ani în Germania, mi-am făcut studii. De fapt, nemții m-au convins să revin în Republica Moldova, să deschid Zona Economică Liberă Bălți, în 2009”, a menționat Ciobanu.

În opinia administratorului Marin Ciobanu, o familie tânără ar trebuie să aibă lunar un venit de 20.000 de lei (10.000 de lei un membru și 10.000 de lei altul) pentru un trai decent.

„Un buget de 20.000 de lei oferă stabilitate și nu mai oferă tentația de a pleca înafara țării. Până în toamna anului 2019 au fost fluctuații mari și la ZEL Bălți, dar, ulterior s-au ridicat salariile cu circa 30%. Nu o să dau nume la companii, dar salariul începe de la 6.000 de lei, plus se oferă bonusuri pentru muncă în zi de odihnă, schimburi (companiile mari lucrează în 3 schimburi). La ziua de azi, dacă angajatul vine lunar la muncă 26 de zile, atunci salariul nu e mai mic de 10.000 de lei”, a precizat Marin Ciobanu.

Administratorul ZEL Bălți susține că în Republica Moldova nu este forță de muncă calificată, iar aceasta reprezintă cea mai mare problemă.

„Republica Moldova nu este atractivă pentru investiile străine pentru că, totuși, cea mai mare problemă rămâne a fi birocrația”, a conchis Ciobanu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"