NordNews
Avem ce spune

Adrian Dupu: Zilele Filmului Românesc la Chișinău beneficiază și anul acesta de susținerea Departamentului pentru Relația cu R. Moldova

Cele mai importante filme ale ultimului an, printre care unele regizate de Cristi Puiu, Radu Jude şi Radu Muntean, un focus dedicat actorului de origine basarabeană Ion Sapdaru, două pelicule clasice de Lucian Bratu, un film pentru copii şi scurtmetraje studenţeşti de arhivă vor putea fi văzute la a şaptea ediţie a Zilelor Filmului Românesc (ZFR) la Chişinău, care va începe joi şi se va încheia duminică.

După o ediţie online în 2020, ZFR revin în perioada 7-10 octombrie la Cinema Odeon, unde publicul va descoperi, în proiecţii cu intrare liberă, cele mai bune filme româneşti recente, selectate la mari festivaluri şi prezentate în premieră în Republica Moldova, dar şi titluri clasice, şi va întâlni o serie de invitaţi, deopotrivă actori şi regizori.

Zilele Filmului Românesc la Chișinău este un eveniment organizat de Asociaţia Cineaştilor Independenţi „Alternative Cinema” din Republica Moldova și casa de producţie Rova Film din România.

Acest proiect este realizat cu sprijinul Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova.

Ajunse la a 7a ediție, Zilele Filmului Românesc la Chișinău beneficiază anul acesta și de susținerea Departamentului pentru Relația cu Republica Moldova. Am participat astăzi la conferința de presă prilejuită de lansarea ZFR și am subliniat importanța unor astfel de evenimente pentru întărirea legăturii dintre România și Republica Moldova. În următoarele zile la Chișinău dar și în alte cinci orașe din Moldova, vor putea fi urmărite filme românești premiate internațional care cu siguranță vor încânta publicul”, a scris pe pagina sa de Facebook, Adrian Dupu, secretar de stat al Departamentului pentru Relația cu R. Moldova (DRRM) din cadrul Guvernului României.

Capetele de afiş din secţiunea Filme noi sunt lungmetrajele unor regizori consacraţi, emblematici pentru Noul Cinema Românesc: „Malmkrog” (2020), de Cristi Puiu, câştigător al unui premiu de regie la Berlin, „Babardeală cu bucluc sau porno balamuc” (2021), de Radu Jude, laureat cu Ursul de Aur la Berlin, şi „Întregalde” (2021), de Radu Muntean, selectat la Cannes.

În cadrul aceleiaşi secţiuni, spectatorii vor putea vedea de asemenea filmele unei noi generaţii de cineaşti, premiate la importante festivaluri: „Neidentificat” (2020), de Bogdan Apetri, „Otto Barbarul” (2020), de Ruxandra Ghiţescu, „Mia îşi ratează răzbunarea” (2020), de Bogdan Theodor Olteanu, şi „#dogpoopgirl” (2020), de Andrei Huţuleac.

Ion Sapdaru, unul din actorii reprezentantativi ai Noului Cinema Românesc, va fi invitatul special al ediţiei din acest an. ZFR îi dedică trei fime, incluse în secţiunea Focus: „Berliner” (2020), de Marian Crişan, care va fi proiectat la gala de deschidere, „A fost sau n-a fost?” (2006), de Corneliu Porumboiu, şi „California Dreamin` (Nesfârşit)” (2007), de Cristian Nemescu.

Secţiunea Retro îi aduce un omagiu regizorului Lucian Bratu (1924-1998), prin proiectarea a două filme importante din cariera sa: „Un film cu o fată fermecătoare” (1966), care o are în rolul central pe Margareta Pâslaru, şi „Angela merge mai departe” (1981), unde interpreta principală este Dorina Lazăr.

Din program nu putea lipsi o proiecţie dedicată copiilor. Micii cinefili, dar şi părinţii lor vor putea vedea „Străjerii” (2018, regia Liviu Mărghidan), un film de aventuri despre peripeţiile unor copii aflaţi în vacanţă într-o tabără.

Invitaţii celei de-a şaptea ediţii a ZFR Chişinău sunt regizorii Marian Crişan, Ruxandra Ghiţescu şi Andrei Huţuleac şi actorii Ion Sapdaru, Ovidiu Crişan, Marina Palii şi Bogdan Farcaş.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata