NordNews
Avem ce spune

Aflarea la volan în stare de oboseală a provocat 12 accidente de la începutul anului

Oboseala în timpul condusului generează somnolență, respectiv adormirea; iar pierderea controlului asupra unității de transport este fatală. De la începutul acestui an s-au produs 12 accidente rutiere din vina șoferilor obosiți sau care au adormit la volan. În rezultat, 3 persoane au decedat, iar 14 s-au ales cu diferite traume.
Oboseala în timp ce conduci un automobil este un factor major de risc, mai ales în această perioadă când, aflați în concediu, mulți șoferi pleacă în vacanță la volanul mașinii personale sau se distrează toată noaptea, iar spre dimineață se deplasează spre domiciliu.
Unul dintre cele mai periculoase moduri în care se manifestă oboseala la volan este „micro-somnul” – o stare de somn ce durează între 2 și 30 de secunde. Acest mod de manifestare a oboselii este foarte periculos, pentru că în acest timp șoferul are ochii dechiși și vede drumul, însă este într-o stare de estompare a realității.
În acest context, Inspectoratul Național de Patrulare vă îndeamnă:
– în cazul în care sunteți obosit evitați să conduceți mașina;
– dacă simțiți oboseală în timp ce vă aflați la volan opriți mașina pe dreapta și odihniți-vă;
– dacă sunteți singur în mașină și aveți de parcurs un drum lung, porniți radioul pentru a asculta muzică și țineți geamul întredeschis;
– trageți pe dreapta pentru a lua o pauză o dată la două ore, chiar dacă nu simțiți că vă este somn;
– puteți bea o cafea sau o băutură energizantă cu cel puţin 200 de mg de cafeină;
– țineți cont că și condițiile externe precum monotonia de pe drum, căldura, ploile duc la favorizarea stării de oboseală.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata