NordNews
Avem ce spune

Agenţia Europeană pentru Medicamente recomandă autorizarea vaccinului Moderna

Agenţia Europeană pentru Medicamente (EMA) a recomandat miercuri autorizarea condiţionată a vaccinului dezvoltat împotriva maladiei COVID-19 de compania americană Moderna pentru persoane cu vârste de peste 18 ani, în contextul nemulţumirilor legate de ritmul în care se desfăşoară campaniile de vaccinare în ţările europene, scrie agerpres.ro.

 

Acesta este cel de-al doilea vaccin pe care EMA l-a recomandat spre aprobare în cadrul Uniunii Europene, după vaccinul Pfizer-BioNTech.

 

Comisia Europeană, care a semnat un contract de pre-comandă pentru 160 de milioane de doze în numele celor 27 de state membre ale UE, urmează să se pronunţe în privinţa aprobării vaccinului Moderna, însă această procedură este considerată o formalitate.

 

Comisia Europeană a autorizat deja în luna decembrie vaccinul anti-COVID-19 dezvoltat de alianţa Pfizer-BioNTech.

 

„Veşti bune pentru eforturile noastre de a aduce mai multe vaccinuri anti-COVID-19 pentru cetăţenii europeni”, a scris pe Twitter preşedintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen.

„Acum lucrăm cu viteză maximă pentru a aproba acest vaccin şi pentru ca el să devină disponibil în cadrul Uniunii Europene”, a adăugat ea.

 

Statele Unite, Canada şi Israelul au autorizat deja vaccinul dezvoltat de compania Moderna.

 

O eventuală decizie rapid adoptată miercuri de Comisia Europeană ar putea să ducă la scăderea presiunilor care planează asupra liderilor unor ţări din UE, ai căror cetăţeni privesc cu invidie spre Statele Unite, Marea Britanie şi Israel, unde milioane de doze au fost deja administrate.

 

Deocamdată, doar vaccinul Pfizer-BioNTech este aprobat în UE, iar blocajele de producţie şi de livrări au cauzat un ritm lent de vaccinare în prima săptămână a campaniilor de inoculare care au început la nivel european pe 27 decembrie.

 

Germania a vaccinat până acum 316.000 de persoane, însă Franţa doar 5.000 de persoane. Olanda a început vaccinarea cetăţenilor săi abia miercuri, 6 ianuarie, iar prim-ministrul Mark Rutte a fost aspru criticat în Parlament din cauza acestei întârzieri.

 

Deşi ambele vaccinuri au rate mari de eficacitate – peste 94% potrivit studiilor clinice -, serul Moderna este mai avantajos decât cel produs de Pfizer-BioNTech în ceea ce priveşte depozitarea.

 

Vaccinul Pfizer-BioNTech are nevoie de un elaborat sistem de livrare la rece şi trebuie păstrat la temperaturi mai mici de -70 de grade Celsius, în timp ce vaccinul Moderna poate fi păstrat la temperaturile asigurate de un frigider obişnuit.

 

Vaccinul Moderna se bazează pe două doze care trebuie administrate la un interval de patru săptămâni pentru ca serul să fie eficient. În cazul vaccinului Pfizer-BioNTech, cea de-a doua doză trebuie injectată după un interval de trei săptămâni.

Compania Moderna, cu sediul general în Cambridge, un oraş din statul american Massachusetts, a anunţat în urmă cu câteva săptămâni că între 100 de milioane şi 125 de milioane de doze ale acestui vaccin – denumit „mRNA-1273” – vor fi produse în primele trei luni ale anului 2021.

 

Dintre acestea, între 15 milioane şi 25 de milioane de doze vor fi disponibile în afara Statelor Unite. Primele livrări pentru ţările din UE ar putea să înceapă încă din luna ianuarie.

 

UE a comandat şi 300 de milioane de doze de vaccin Pfizer-BioNTech.

 

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"