NordNews
Avem ce spune

Agricultorii din Nordul țării „duc setea” de motorină. Niciun strop de combustibil, donat de România, nu le-a udat rezervoarele

Fermierii din nordul Republicii Moldova, care au avut de suferit din cauza secetei de anul trecut, încă nu au primit niciun strop din prima tranșă de motorină românească, donată de București. Potrivit șefului Agenției Rezerve Materiale, cele 1200 de tone de combustibil, depozitat la Ocnița săptămână trecută, vor ajunge în rezervoarele tractoarelor, doar după obținerea rezultatelor expertizei de calitate. Pe de altă parte, unii politicieni de la Chișinău, cred că motorina va fi utilizată în scopuri electorale.

Nicolae Ielic din satul Prepelița, raionul Sîngerei spune că așteaptă donația României ca pe o gură de aer. Anul trecut, peste 250 ha de porumb și floarea soarelui i-au fost compromise. Acum, fermierul este nevoit să se împrumute pentru că nu are bani nici de motorină.

„La moment nu suntem la zero, dar la minus 150 de procente. Avem 450 de hectare de pământ, dintre care 30 de ha de livezi. Livada de caise de 12 ha și cea de pruni de 10 ha au fost înghețate în totalmente. Cireșii nu s-au produs mai mult de 40 la sută. Apoi, o suprafață de 150 ha de proumb dintre care 120 nu s-au produs. Floarea soarelui am strâns doar 30 procente din roadă, 70 la sută a fost compromisă. Nu avem motorină deloc. Împrumutăm de la prieteni câte cinci mii de lei pentru a avea cu ce lucra. ”

Vicepreședintele Parlamentului, Alexandru Slusari  se arată nedumerit de modul cum a fost identificată compania petrolieră, la care este depozitată motorina, dar și cum va fi distribuit combustibilul către beneficiari.

„Nu știu de ce motorina este stocată la nord, la Tirex Petrol. Volumul va fi mai mic decât 1200 de tone pentru că acolo nu s-a luat în calcul densitatea și acum a început procesul de evaporare a motorinei. Câteva zeci de tone de motorină vor fi pierdute. Nu știu de ce acest lucru nu a fost luat în calcul”, a declarat Alexandru Slusari pentru portalul nordnews.md.

Conform comunicatului emis de Agenția Rezerve Materiale, ,,Tirex-Petrol” este unicul agent economic în Republica Moldova, care are capacitatea de a  recepționa cantități mari de motorină pe cale feroviară.

Mai mult, Slusari are bănuieli că motorina oferită de România ar putea fi repartizată pe criterii politice.

„Este foarte suspect cum va fi repartizată această motorină, de ce au mers la nord, de ce Ministerul nu a prezentat lista părții române. Am impresia că motorina este folosită în scopuri electorale. Ministerul lui Dodon împreună cu Voicu al lui Dodon încearcă să tragă plapuma și să repartizeze altfel această motorină decât a fost preconizat”, a precizat vicepreședintele legislativului.

Jurnaliștii Nordnews.md l-au contactat pe Gheorghe Tretiacov, directorul Agenției Rezerve Materiale. Acesta ne-a spus că nu va fi livrat nici un litru de motorină românească, până nu va fi gata expertiza calității combustibilului. Asta deși, partea română a prezentat rapoarte de analize, care confirmă faptul că motorina este de tipul EURO Diesel 5, standarde europene.

„Este comisia interdepartamentală care încă nu a fost creată. Când va fi procesul verbal de la comisie, atunci, agenția va repartiza aceste bunuri împreună cu Tirex Petrol”, a declarat Tretiacov.

Pe urmele Comisiei interdepartamentale

Surse avizate din cadrul Ministerului de Interne (MAI) au declarat pentru reporterii nordnews.md, că MAI tergiversează procesul de distribuție a motorinei românești. Mai mult, în acest sens urma să fie creată o comisie interdepartamentală de pe lângă  Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, responsabilă de repartizarea ajutorului umanitar oferit de România.

Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA), instituție, care a colectat cererile fermierilor păgubiți de secetă a prezentat Ministerului Agriculturii lista în luna februarie.  Purtătoarea de cuvând de la AIPA, Ludmila Velixar, a declarat: „Astfel de comentarii pot să vădea doar reprezentanții Agenției de Rezerve Materiale pentru că ei sunt responsabili de distribuirea motorinei.”

Reprezentanții de la Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și ale Mediului (MADRM) spun că instituția de resort, la fel, nu poartă răspundere de procesul de livrare a motorinei donată de partea română.

De fapt, agenția și MAI-ul sunt responsabili de distribuirea motorinei. Mai mulți jurnaliști ne abordează, dar nu noi suntem responsabili.

Nu cunoașteți dac a fost create această comisie interdepartamentală?

Nu, nu!”, a menționat Daniela Turculeț, consultantul principal pe comunicare  MADRM.

De asemenea, cei de la Ministerul Agricultorii au măi adăugat că responsabili de creare Comisiei Interdepartamentale, care va da aviz pozitiv pentru distribuirea motorinei românești, ar fi Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale.

Am luat legătura în procesul realizării acestui material cu responsabili de la MSMPS pentru a vedea la ce etapă de află procesul de creare a comisiei interdepartametale, însă, până la momentul publicării articolului nu am primit niciun răspuns.

Nici la o săptămână de la  venirea primei tranșe de motorină din cele 6000 de tone oferite de România, Comisia Interdepartamentală, care este responsabilă de distribuirea ajutorului umanitar, încă nu a fost creată.

Citiți pe Nordnews.md:

Seceta a compromis roada de porumb, iar agricultorii – cu pierderi de milioane

Afacerea cu levănțică în nordul R. Moldova, afectată de pandemie și secetă

2 Comentarii
  1. […] Nicolae Ielic din satul Prepelița, raionul Sîngerei spune că așteaptă donația României ca pe o gură de aer. Anul trecut, peste 250 ha de porumb și floarea soarelui i-au fost compromise. Acum, fermierul este nevoit să se împrumute pentru că nu are bani nici de motorină, scrie NordNews. […]

  2. […] Nicolae Ielic din satul Prepelița, raionul Sîngerei spune că așteaptă donația României ca pe o gură de aer. Anul trecut, peste 250 ha de porumb și floarea soarelui i-au fost compromise. Acum, fermierul este nevoit să se împrumute pentru că nu are bani nici de motorină, scrie NordNews. […]

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata