NordNews
Avem ce spune

Agricultorii din R. Moldova își doresc un sistem centralizat de irigare

Agricultorii, împreună cu reprezentanții autorităților publice și partenerii de dezvoltare au discutat despre provocările și oportunitățile de dezvoltare prin asumarea managementului unui sistem centralizat de irigare. Discuțiile au avut loc în cadrul celei de a VII-a ediții a conferinței anuale a Asociației Utilizatorilor de Apă pentru Irigații  la care au participat peste 70 de producători agricoli, relatează agora.md.

 

În cadrul reuniunii s-a mai vorbit despre cooperarea producătorilor agricoli în contextul exploatării eficiente a infrastructurii de irigare precum și despre tranziția la agricultura cu valoare adăugată înaltă.

„Anul 2020 a demonstrat cât de important și necesar a devenit reabilitarea sistemelor de irigare și asigurarea durabilității acestora în țara noastră. Sistemele de irigare trebuie păstrate, consolidate și dezvoltate pentru a constitui în viitor fundamentul dezvoltării unei agriculturi performante și competitive, atât pe piața internă, cât și externă. Anul trecut s-a dublat suprafața de terenuri irigată și volumul total de apă pompat la irigare comparativ cu anul 2019. Utilizarea sistemelor centralizate de irigare, atât cele reabilitate în cadrul Programului Compact, cât și a celor nereabilitate, transmise în gestiunea Asociațiilor a crescut semnificativ, numărul total fiind de 32. Unirea eforturilor prin asociere rămâne a fi calea cea mai optimă în dezvoltarea sectorului de irigare”, a spus ministrul Ion Perju.

Perju a adăugat că, în prezent, în proces de elaborare este un document de politici care își propune să dezvolte sectorul  de irigare din țară.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata