NordNews
Avem ce spune

AIR a împlinit 5 ani de la fondare. Petrișor Dumitrescu: ,,România se menține ca prim partener comercial al R. Moldova”

Consulul General al României la Bălți, Petrișor Dumitrescu a participat la recepția organizată de Asociația Investitorilor din România în Republica Moldova (AIR), cu ocazia sărbătoririi a cinci ani de activitate.

România se menține ca prim partener comercial al Republicii Moldova, cu un procentaj de peste 21% din schimburile comerciale. România ocupă locul 1 după numărul de societăți cu capital integral sau parțial românesc înregistrate și, de asemenea, locul 1 după valoarea capitalului subscris.
În Republica Moldova sunt înregistrate peste 1.500 de societăți comerciale cu capital românesc, cu peste 10.000 de angajați și o cifra de afaceri care se apropie de 1 miliard de euro.
Investițiile românești în Republica Moldova se concentrează în majoritatea ramurilor economiei, în special în sfera distribuției de produse petroliere și sectorul bancar, producerii și distribuției de produse farmaceutice, materiale de construcții etc.
Buna cooperare a guvernelor de la București și Chișinău are în vedere și construcția podului rutier de la Ungheni, renovarea podului de la Galați-Giurgiulești, pregătirea inaugurării punctului de trecere de la Leova-Bumbăta și implementarea controlului comun la frontiere, în vederea facilitării circulației mărfurilor.
Asociația Investitorilor din România își propune să contribuie atât la dezvoltarea afacerilor proprii în Republica Moldova, prin întrajutorarea reciproca a membrilor Asociației, cât și la atragerea a noi investitori din România în Republica Moldova. Totodata, Asociația își propune susținerea și promovarea companiilor din Republica Moldova care doresc să activeze în România.
Scopurile AIR
– Reprezentarea, promovarea și apărarea intereselor investitorilor din România prezenți în Republica Moldova;
– Constituirea unei platforme de dialog între autoritatile centrale și locale din Republica Moldova și investitorii din România în Republica Moldova, pentru îmbunătățirea climatului de afaceri din Republica Moldova;
– Constituirea unei platforme de dialog între autoritatile centrale din România și investitorii din România în Republica Moldova, în scopul îmbunătățirii climatului investițional din România în Republica Moldova.
– Susținerea reciprocă și promovarea intereselor membrilor asociației în mediul de afaceri în Republica Moldova.
– Dezvoltarea de parteneriate şi programe cu autorităţile publice, în vederea implementării de proiecte de cooperare şi dezvoltare economică.
– Promovarea concurenţei loiale conform legislatiei, având scop de a asigura şanse egale fiecăruia.
– Informarea atât a membrilor Asociaţiei cât şi a altor entităti venite din România, despre climatul investitional din Republica Moldova.
– Implimentarea şi participarea la diferite proiecte şi iniţiative pentu sectorul non-profit.
– Accesarea de granturi şi fonduri Europene.
– Prezenţa în diferite structuri/organe consultative statale ale Republicii Moldova şi România.
Obiectivele AIR
– Reprezentarea şi exprimarea punctelor de vedere şi a intereselor comune ale membrilor săi prin cooperare, coordonare şi/sau acţiuni comune;
– De a se guverna conform principiului solidaritatii între membrii Asociatiei.
– Elaborarea şi promovarea de politici publice în domeniile care formează obiectul de activitate al Asociaţiei;
– Realizarea de studii, cercetări, analize, comentarii, sondaje, evaluări în diferite domenii, economic, social, juridic, politic, educaţional, conform obiectului de activitate, publicarea acestora în scopul conştientizării de către societate a realităţilor economice şi sociale, precum şi pentru formularea unor recomandări, propuneri, interpretări, comentarii care să conţină moduri de soluţionare a conflictelor şi lipsurilor din diferitele domenii;
– Organizarea şi desfăşurarea de evenimente tematice, întâlniri, simpozioane, seminare, conferinţe, mese rotunde pentru încurajarea dezvoltării mediului economic şi antreprenoriatului sau alte evenimente specifice;
– Editarea, tipărirea, distribuirea de publicaţii în legătură cu scopul Asociaţiei;
– Desfăşurarea de activităţi de consultanţă.
Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"