NordNews
Avem ce spune

Al șaselea Summit al Parteneriatului Estic la Bruxelles. Maia Sandu va ține un discurs

Liderii Uniunii Europene, ai statelor membre ale UE și ai țărilor Parteneriatului estic se reunesc, astăzi, la cel de al șaselea Summit al Parteneriatului Estic la Bruxelles. Summitul se va concentra pe sprijinirea a cinci domenii-cheie – economie, guvernanță, mediu, digital și societate. Aceste priorități se bazează pe realizările anterioare ale Parteneriatului Estic, luând în considerare noile provocări și oportunități – în special tranziția ecologică și digitală, în contextul redresării post-pandemie.

Charles Michel, președintele Consiliului European, va prezida reuniunea. Președintele Michel și Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, vor reprezenta UE.

Partenerii estici prezenți la summit vor fi Armenia, Azerbaidjan, Georgia, Republica Moldova și Ucraina. Belarusul și-a suspendat participarea la Parteneriatul estic, însă UE continuă să coopereze cu poporul din Belarus.

Maia Sandu va participa la Summitul Parteneriatului Estic, unde va ține un discurs.

Din delegația Republicii Moldova mai fac parte Cristina Gherasimov, Secretar General al Aparatului Președintelui, Nicu Popescu, viceprim-ministru, ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, și Ambasadoarea Daniela Morari, șefa Misiunii Republicii Moldova pe lângă Uniunea Europeană.

Care este semnificația Summitului PaE: schimbă situația pentru oameni?

Din 2009, Parteneriatul Estic (PaE) a lucrat asupra consolidării relațiilor politice și economice dintre Uniunea Europeană, statele sale membre și șase țări partenere din Europa de Est și Caucazul de Sud: ArmeniaAzerbaidjanBelarusGeorgiaRepublica Moldova și Ucraina.

Summiturile PaE au loc o dată la doi ani, reunind șefi de stat sau de guvern și oferă orientare politică pentru a ghida parteneriatul,stabilind prioritățile pentru cooperare în anii următori.

De ce contează acest lucru? Pentru că prioritățile de politici decise la summiturile PaE se transformă în sprijinul UE, în finanțare pentru cooperare în domenii care variază de la locuri de muncă la energie, de la mediu la sănătate, de la conexiune digitală la reforma justiției, de la conexiuni de transport până la responsabilizarea tinerilor.

Rezultatele acestor summituri pot aduce o schimbare reală: pot însemna tarife aeriene sau costuri de roaming mai ieftine, oportunități de studii și locuri de muncă, oportunități de gen și o societate mai incluzivă, apă mai curată și acces la vaccinuri COVID, sprijin pentru inovare sau competențe pentru a face față provocărilor economice de mâine.

Deciziile luate și direcțiile convenite la cel de-al 6-lea Summit PaE din decembrie 2021 vor aduce schimbare în viețile voastre în anii următori.

Într-un fel sau altul, vei simți schimbările pe măsură ce UE lucrează cu autoritățile naționale și locale pentru a îndeplini obiectivele convenite la summit: diferența ar putea fi în factura ta de energie electrică, redusă prin măsuri de eficiență energetică, ar putea fi în următorul tău loc de muncă, creat pentru că o întreprindere locală a putut să împrumute bani pentru a se extinde sau dobândit prin abilitățile pe care le-ai învățat ca parte a unui nou program de instruire, ar putea fi în formă de drumuri și căi ferate, modernizate cu sprijinul UE sau bandă largă de calitate îmbunătățită disponibilă în regiunea ta, transformându-vă capacitatea de a studia, de a crea afaceri sau de a accesa serviciile online de zi cu zi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"