NordNews
Avem ce spune

Alaiba vine cu întrebări la MAI despre accidentele rutiere cu implicarea cicliștilor: În 2018 am fost și eu foarte aproape de moarte

Ciclismul și folosirea bicicletei ca unitate de transport, pentru a se deplasa dintr-un punct în altul sau pentru a se plimba, a devenit pentru mulți moldoveni unica modalitate fie de a se relaxa, fie pentru a scăpa de traficul infernal, însă colac peste pupăză –  infrastructura rutieră din țara noastră nu prea a fost adaptată acestui tip de transport. Cel puțin asta arată datele prezentate de deputatul PAS, Dumitru Alaiba, care a solicitat de la Ministerul Afacerilor Interne (MAI) informații despre cazurile accidentelor rutiere înregistrate, cu implicarea cicliștilor, scrie Realitatea. 

Potrivit deputatului, în fiecare lună în Republica Moldova moare câte un biciclist în accidentele rutiere, iar în medie, la fiecare trei zile are loc un accident cu implicarea bicicliștilor.

„În 2018 și eu am fost foarte (foarte!) aproape să fiu printre cei 13 decedați în acel an. Dar am ajuns doar printre cei 110 nimeriți în accidente. Unul din ei sunt eu. Aceste cifre vor fi în creștere dacă nu dăm oamenilor infrastructură calitativă. Mor oameni care aleg un mod ecologic de transport. Ceva nu e deloc corect cu această situație”, afirmă deputatul.

Alaiba a amintit și de un proiect de lege pe care l-a inițiat încă anul trecut, dar care așa și nu a mai ajuns pe masa deputaților spre examinare. Astfel, parlamentarul afirmă că, atunci când are lor reabilitarea unui drum local, trebuie să fie planificată obligatoriu și pista pentru bicicliști. La fel cum trebuie să fie obligatoriu trotuar.

Amintim că, la sfârșitul săptămânii trecute, Alianța Biciclete Chișinău a desfășurat un protest pe biciclete în Capitală, organizat de comunitatea utilizatorilor de transport alternativ (Critical Mass), pentru a trage atenția autorităților asupra necesității adaptării infrastructurii și pentru acest mijloc de transport.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata