NordNews
Avem ce spune

Alarmant! Separatiștii din Transnistria au răpit patru cetățeni din R.Moldova

Patru cetățeni ai R.Moldova au fost răpiți în ultimele zile de forțele transnistrene. Anunțul a fost făcut de către președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandru Jizdan, ca urmare a unei ședințe a comisiei cu participarea mai multor instituții ale statului, scrie deschide.md

Parlamentarul a dat și numele celor patru persoane. Este vorba despre polițistul Andrei Amarfii, cetățeanul Andrei Glijin, dar și alte două persoane – Puris și Mânzarari.

Acest lucru s-a produs în dimineața zilei de 7 octombrie. Au fost raportate toate acțiunile care au fost întreprinse până la această oră. S-a stabilit că această operațiune a fost organizată de așa-zisul MGB din regiunea transnistreană”, a declarat el.

Potrivit lui Jizdan, este un incident foarte grav: „Au fost depășite toate liniile roșii”.

Tot astăzi, Președintele Igor Dodon a anunțat pe pagina sa oficială de facebook , că a avut o discuție cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, referitor la cei patru cetățeni moldoveni sechestrați de forțele separatiste, în perioadă 7 – 8 octombrie. Șeful statului declară că i-a cerut să „intervină prompt în eliberarea cetățenilor noștri și să ia măsurile care se impun pentru responsabilizarea celor care au comis această gravă ilegalitate”.

De menționat că Igor Dodon scrie în mesajul său despre doi cetățeni sechestrați, asta deși președintele Comisiei securitate națională, apărare și ordine publică, Alexandru Jizdan, și viceprim-ministra pentru Reintegrare, Cristina Lesnic, au anunțat că de fapt 4 cetățeni ai R. Moldova a fost răpiți în ultimele 24 de ore.

Principala preocupare a fost eliberarea cât mai rapidă a cetățenilor noștri, iar demersurile făcute au adus rezultatele dorite. Personal am avut o discuție cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în care i-am cerut să intervină prompt în eliberarea cetățenilor noștri și să ia măsurile care se impun pentru responsabilizarea celor care au comis această gravă ilegalitate”, a scris Dodon într-o postare pe pagina sa de facebook.

Igor Dodon/facebook

Amintim că în dimineața zilei de miercuri, un grup de reprezentanți ai structurilor de forță controlate de Tiraspol l-au răpit pe ofițerul de poliție Andrei Amarfi, angajat al Inspectoratului de poliție Florești, și l-au dus într-o direcție necunoscută.

Ulterior, s-a dovedit că acesta nu este singurul cetățean răpit de separatiști. Potrivit SIS, ambii ar fi acuzați de spionaj în favoarea autorităților constituționale ale Republicii Moldova.

Misiunea OSCE în Republica Moldova a anunțat astăzi că urmărește îndeaproape situația legată de incidentul care a avut loc în Zona de Securitate și care a avut drept consecință răpirea unui polițist din Florești de către structurile transnistrene. Într-un comunicat de presă, misiunea declară că este în contact cu ambele părți, dar și cu Comisia Unifactă de Control pentru a clarifica toate circumastanțele.

Miercuri, 7 octombrie, Serviciul de Informații și Securitate a anunțat că i-a identificat pe angajații forțelor de securitate de la Tiraspol care au participat la răpirea ofițerului de poliție.

Astăzi, 8 octombrie, dosarul inițiat pentru faptul răpirii unor persoane și uzurparea de calități oficiale a fost transmis Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS). Decizia a fost luată de către Procurorul General, Alexandr Stoianoglo, care a și dispus formarea unui grup complex de urmărire penală pentru investigarea acestui caz.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata