NordNews
Avem ce spune

Alegeri locale noi: Câți candidați s-au înregistrat în cursa electorală pentru cele 15 mandate de primar

La alegerile locale care vor avea loc pe data de 21 noiembrie curent, pentru cele 15 mandate de primar, au fost înregistrați în cursa electorală 52 de candidați (41- desemnați de partide politice și 11 – independenți), anunțul a fost făcut de către Comisia Electorală Centrală (CEC).

Pentru funcția de primar în municipiul Bălți au fost înregistrați 11 candidați, dintre care 1 independent acesta fiind Nicolai Grigorișin.

În 4 localități candidează câte 4 pretendenți la funcția de primar (com. Hîrtop, rn. Cimișlia, or. Cupcini, rn. Edineț, s. Palanca, rn. Ștefan Vodă, com. Negurenii Vechi, rn. Ungheni).

În 5 localități, au fost înregistrați câte 3 candidați (s. Opaci, rn. Căușeni, s. Hlinaia, rn. Edineț, com. Ișcălău, rn. Fălești, s. Bălceana, rn. Hîncești, com. Cneazevca, rn. Leova).

În alte 5 localități, pentru funcția de primar au fost înscriși în cursă câte 2 concurenți (com. Ucrainca, rn. Căușeni, s. Călinești, rn. Fălești, s. Pîrlița, rn, Fălești, com. Camenca, rn. Glodeni, s. Ștefănești, rn. Ștefan Vodă).

Totodată, organele electorale din teritoriu au decis să refuze înregistrarea a trei solicitanți (2 potențiali candidați independenți și 1 candidat din partea unui partid politic).

În cazul candidaților independenți, decizia de refuz a fost întemeiată pe nerespectarea prevederilor legale cu privire la numărul necesar de semnături pe listele de subscripție, care ar trebui să reprezinte 5 la sută din numărul alegătorilor din circumscripția respectivă. Al doilea caz se referă la un candidat desemnat de un partid politic, căruia organul electoral i-a respins demersul de înregistrare în calitate de concurent electoral, motivând prin neîntrunirea condiției de deținere a cetățeniei Republicii Moldova, condiție stabilită de prevederile Codului electoral pentru a candida la o funcție electivă.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"