NordNews
Avem ce spune

Alegeri locale noi în câteva localități din R. Moldova. La urne sunt așteptați peste 22 de mii de cetățeni cu drept de vot

În zece localități din țară au sunt organizate alegeri locale noi. În opt localități, urmează a fi aleși primarii. Este cazul comunei Ghetlova din raionul Orhei, comunei Horodiște din raionul Rezina, satul Zastânca din raionul Soroca, satul Moara de Piatră raionul Drochia, satul Tătărești raionul Strășeni, satul Glinjeni din raionul Fălești, satul Zăicani din raionul Râșcani și satul Hagimus din raionul Căușeni.

Pentru cele opt mandate de primar, candidează 30 de persoane. Dintre acestea, 23 sunt desemnate de formațiuni politice, iar alte 7 sunt candidați independenți.

În alte două localități: comuna Lozova, raionul Strășeni și comuna Bobeica, raionul Hâncești, vor fi organizate alegeri pentru componența consiliilor locale. Au fost înregistrate opt cereri (7 dosare de partide politice și o cerere din partea unui candidat independent). În total, au fost înregistrați 87 candidați.

Potrivit datelor din Registrul de Stat al Alegătorilor, la urnele de vot, în toate cele zece localități, sunt așteptați peste 22 de mii de cetățeni cu drept de vot. Cei mai puțini – 981 de alegători – sunt în Horodiște, iar cei mai mulți – 5 487 – sunt la Lozova.

În total au fost tipărite peste 22 de mii de buletine de vot, dintre care peste 14 mii sunt pentru alegerea primarului. Pentru scrutinul din cele două localități, unde va fi aleasă o nouă componență a consiliului local, vor fi tipărite circa 7 800 de buletine de vot. Prețul unui buletin de vot pentru alegerea primarilor este de 0,89 lei, iar pentru alegerea consiliilor locale în unele localități este de 1,29 lei.

În ziua alegerilor și cea precedentă ei, agitația electorală este strict interzisă. În această perioadă nu este permisă apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice. Însă, interdicția nu se aplică pentru informațiile deja plasate pe internet și pe afișele expuse anterior. Totodată, concurenții electorali nu pot efectua virări în/din contul cu mențiunea „Fond electoral”.

Continuarea agitației electorale în zilele menționate de către mass-media, concurenți electorali și cetățeni constituie contravenție administrativă și se sancționează cu amendă, de la 15 la 30 de unități convenționale, aplicată persoanei fizice, ori cu amendă de la 35 la 50 de unități convenționale, aplicată persoanei cu funcție de răspundere sau concurentului electoral.

Alegerile locale noi din 29 mai vor fi monitorizate de 59 de observatori naționali. Din partea Asociației Promo-LEX au fost acreditați 46 de observatori, iar organele electorale inferioare au acreditat 13 observatori din partea concurenților electorali. Observatorii acreditați pentru acest scrutin vor putea semnala, în regim online, încălcările comise în secția de votare în ziua alegerilor. 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"