NordNews
Avem ce spune

Alegeri prezidențiale în Belarus // Astăzi a început votul anticipat

Un vot anticipat a început marţi, în Belarus, în vederea alegerilor prezidenţiale de duminică, un scrutin în care preşedintele autoritarist în exerciţiu Aleksandr Lukaşenko o înfruntă pe Svetlana Tihanovskaia, o opozantă necunoscută în urmă cu câteva luni, relatează AFP.

Campania a fost marcată de adunări de o amploare istorică în favoarea candidatei Svetlana Tihanovskaia, în vârstă de 37 de ani, principala rivală a lui Lukaşenko, în vârstă de 65, de ani, care candidează la al şaselea mandat şi care susţine marţi un discurs anual adresat naţiunii.
Potrivit Comisiei Electorale, 5.767 de secţii de vor s-au deschis pentru alegătorii din această republică sovietică cu 9,4 milioane de locuitori, care nu se pot deplasa duminică la urne.
Opoziţia şi numeroşi observatori independenţi se tem însă că acest vot anticipat poate conduce la fraude.
Din acest motiv, Svetlana Tihanovskaia şi-a îndemnat susţinătorii să voteze doar duminică, de preferinţă la sfârşitul zilei, pentru a evita manipulările.
Ea şi-a îndemnat susţinătorii să poarte o brăţară albă în timp ce votează, pentru a facilita numărarea voturilor.
Tihanovskaia, care l-a înlocuit drept candidată pe soţul său, arestat, Serghei Tihanoveski, un video-blogger împotriva puterii, şi-a mai îndemnat susţinătorii să se ducă să observe scrutinul.
În mod oficial din cauza epidemiei covid-19, autorităţile belaruse au limitat numărul observatorilor prezenţi în secţiile de votare.
Organizaţia pentru Securitate şi Cooperare în Europa (OSCE) nu particopă la observarea scuritnului – o premieră într-un scrutin naţional în Belarus din 2001, din cauză că nu a primit o invitaţie oficială la timp.
Rezultatele ultimelor patru scrutine prezidenţiale belaruse nu au fost recunoscute ca echitabile de către observatorii OSCE.
În cazul unei victorii, Svetlana Tihanovska, o fostă profesoară de engleză, a promis să elibereze ”deţinuţii politici”, o reformă constituţională şi noi alegeri.
În urma unei mobilizări a opoziţiei, mai mulţi potenţiali rivali ai lui Lukaşenko au fost arestaţi.
Autorităţile au arestat la 29 iulie 33 de ruşi din cadrul grupului paramilitar Wagner, apropiat preşedintelui rus Vladimir Putin, pe care-i acuză de faptul că au vrut să organizeze revolte împreună cu opoziţia.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"