NordNews
Avem ce spune

Alegerile au trecut, problemele au rămas. După o pauză de două luni, deputații au revenit la muncă

După o pauză de două luni, deputații s-au întrunit astăzi, 19 noiembrie, în cadrul Legislativului. În debutul ședinței Parlamentului, la care au participat 92 de deputați, Platforma Demnitate și Adevăr a propus ca prim-ministrul Ion Chicu să fie chemat la raport în cadrul Legislativului, cu privire la Arena Chișinău.

„Prima propunere ține de audierea prim-ministrului R. Moldova pe exercitarea hotărârei Parlamentului, nr. 141, din 4 octombrie 2020. Noi, marea majoritate am votat raportul Comisiei de anchetă pe aeroport, erau sarcinile Guvernului de a îndeplini anumite lucruri, noi așa și nu cunoaștem, a trecut peste un an legat de investițiile și acțiunile privind rezilierea contractului. Nu avem dreptul să chemăm Procuratura, dar avem dreptul să chemăm la audieri prim-ministrul să ne spună cum stau lucrurile pe acest subiect de rezonanță. Este un subiect important și insistăm asupra acestor audieri” a declarat vicepreședintele Parlamentului, Alexandr Slusari.

Propunerea deputatului Platformei Demnitate și Adevăr nu a fost inclusă pe ordinea de zi din motivul că nu a întrunit numărul necesar de voturi.

 Înțeleg că nu mai este un subiect interesant pentru deputați”, a conchis Slusari.

Un alt subiect dicutat de aleșii poporului a fost crearea Comisiei de anchetă pentru elucidarea tuturor circumstanțelor care au dus la „spălătoria”  banilor murdari în proporții deosebit de mari prin intermediul judecătoriilor și instituțiilor financiar-bancare.

Pe parcursul anilor 2010 și 2014, organizații criminale, oameni de afacere din domeniul imobiliar și din sectorul bancar din Federația Rusă au transferat peste 20 miliarde USD din fonduri murdare prin complexul de spălătorie, format din zeci de companii off-shore, bănci, contracte de credit, și agenți proxy. Ulterior, procesul era „legalizat” de către judecătorii din Republica Moldova, iar banii spălați erau răspândiți în țări din Uniunea Europeană. Astfel, Republica Moldova a fost folosită atât pentru a asigura protecția juridică, pentru a „legaliza” procesul de spălare a banilor, cât și pentru a transfera bani în sisteme financiare din Uniunea Europeană. În „spălătoria rusească” au fost implicați peste 20 de judecători de la 15 instanțe de judecată din Republica Moldova”, a declarat deputata Platformei Demnitate și Adevăr, Inga Grigoriu.

Proiectul a fost votat de Platforma Demnitate și Adevăr, Partidul Acțiune și Solidaritate, dar şi platforma parlamentară „Pentru Moldova”. Astfel, subiectul ar urma să fie examinat în cadrul ședinței plenare din săptămâna viitoare.

Totodată, deputații Platformei Demnitate și Adevăr, Vasile Năstase și Dinu Plângău au propus parlamentului un proiect de lege care ar oferi posibilitatea cetățenilor aflați peste hotare să voteze timp de două zile și, totodată, suplinirea (dublarea) numărului de buletine de vot de la 5 000 la 10 000.

 „A-ți văzut ce sa întâmplat în această campanie electorală prezidențială, cum s-a votat în diasporă. Zeci de mii de oameni nu au reușit să voteze. […]Am convenit cu societate civilă și cu cei de la PROMO-LEX care au susținut proiectul”, a declarat deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Vasile Năstase.

Inițiativa nu a fost susținută de Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM), dar și platforma parlamentară „Pentru Moldova” (din care face parte Partidul ȘOR și deputații plecați din PRO MOLDOVA).

Totodată, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr, Dinu Plîngău a propus Legislativului o moțiune simplă asupra activității Ministerului Afacerilor Interne al R. Moldova. La baza acestei moțiuni au stat cazurile de răpire a cetățenilor moldoveni din stânga Nistrului.

Tind să menționez că moțiunea simplă nu este o moțiune prin care este demis ministrul de Interne.[…]MAI pare nepregătit pentru combaterea activităților grupurilor criminale, a provocărilor organizate de grupurile paramilitare din regiunea Transnistreană și eșuează la capitolul protejării drepturilor și libertăților cetățenilor R. Moldova. Doar unele informații strecurate în spațiul public despre răpiri, violări de proprietăți,etc. deja trezesc un profund sentiment de insecuritate și neîncredere în capacitatea conducerei Ministerului Afacerilor Interne de a face față provocărilor a declarat Dinu Plîngău.

În cursul primei jumătăți a Ședinței Parlamentare deputații moldoveni au votat un proiect de lege care are drept scop consolidarea integrității și finalității deciziilor de politică monetară, reglementare și supraveghere bancară ale Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Proiectul a fost votat cu 87 de voturi în lectura a doua și ultima. Aprobarea proiectului face parte din angajamentele în cadrul Programului Guvernului Republicii Moldova și Fondului Monetar Internațional.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata