NordNews
Avem ce spune

Alegerile din Bălți schimbă raportul de forțe. Socialiștii sunt disperați

Partidul Socialiștilor este în cădere liberă, iar alegerile din Bălți le-ar putea accentua prăbușirea. Asta în contextul apariției unui candidat redutabil, în persoana Marinei Tauber, de la Partidul „ȘOR”, care se numără printre principalii favoriți ai cursei. În aceste condiții, PSRM a aruncat în luptă toate forțele disponibile, trimițând la Bălți toți greii partidului. Opinia aparține comentatorului politic Ruslan Șevcenco și a fost exprimată într-un editorial publicat pe blogul său.

Autorul notează că eșecurile repetate ale lui Igor Dodon, dar și pierderea influenței PSRM în Găgăuzia arată clar că acest partid este tot mai slăbit.

„Înfrângerea la alegerile prezidențiale (noiembrie 2020) și parlamentare (iulie 2021) a subminat serios pozițiile PSRM în societate. Dacă în 2020 socialiștii aveau șanse la obținerea 35-40 mandate, iar în unele condiții mai favorabile – și mai multe locuri în Parlament, astăzi ei conform celor mai bune pentru ei rezultatele sondajelor au șanse doar la 25-27 locuri. La alegerile în Adunarea Populară a Gagauz Yeri socialiștii, fiind nevoiți să creeze coaliție cu principalii săi adversari din stânga, comuniștii, cu mari probleme au obținut doar 9 mandate din 35, deși inițial au pretins la 15-17. În aceste condiții, pentru a nu admite scăderea de mai departe a popularității PSRM, socialiștii și-au concentrat toate forțele pentru obținerea victoriei la alegerile primarului din Bălți, stabilite pe 21 noiembrie. Încercând să ajute partidului, I. Dodon a revenit de la Moscova și împreună cu alți lideri ai formațiunii, face agitație pentru candidatul partidului, A.Nesterovski”, scrie analistul.

Potrivit lui, chiar și așa, șansele de victorie sunt aproape nule, din cauza dezamăgirilor pe care le-au provocat socialiștii alegătorilor din Bălți.

„Dar timpurile s-au schimbat. Popularitatea socialiștilor la Bălți, chiar în comparație cu alegerile locale precedente, a scăzut esențial. Motivul de bază: pe parcursul perioadei noiembrie 2019-decembrie 2020, când PSRM s-a aflat la guvernare, socialiștii nu a făcut nimic concret pentru Bălți, considerându-l o localitate dușmănoasă. Orașul, practic, a rămas în voia sorții și singur în fața problemelor”, se spune în articol.

Autorul mai observă că, printre „greii” înschiși în cursa pentru Primăria din Bălți, cea mai avantajată candidatură este cea a Partidului „ȘOR”, în persoana Marinei Tauber.

„Candidatul Partidului „ȘOR” are mai multe avantaje față de concurenții săi. În afară de materiale compromițătoare, care-i vizează pe Grigorișin și Marcoci, în favoarea M. Tauber vorbesc lucrurile practice, reallizate de Partidul „ȘOR” la Orhei, Taraclia și alte localități pe care le administrează. Renovarea capitală a infrastructurii, în special reparația drumurilor, apeductului, rețelelor de canalizare, sistemelor de iluminare, creșterea numărului de magazine sociale, unde produse de prima necesitate se vînd cu prețuri mai reduse, și multe alte măsuri, întreprinse în ultimii ani la Orhei demonstrează că Partidul ”ȘOR” nu doar promite, dar și își îndeplinește promisiunile”, notează Șevcenco.

În opinia lui, Marina Tauber s-a manifestat destul de activ, în calitate de primar al comunei Jora de Mijloc, iar ulterior în cea de parlamentar, iar printre succesele sale se numără și construcția drumului Susleni-Jora de Mijloc, finalizată luna trecută.

„Bazându-se pe aceste exemple, credem, că în cazul victoriei sale la 21 noiembrie 2021, la Bălți, M. Tauber va reuși să realizeze programul Partidului „ȘOR”, care poate fi numit cel mai social orientat între toate partidele Moldovei, și, după exemplul orașului Orhei, poate schimba radical, în bine, imaginea orașului Bălți, care suferă astăzi de corupție, haos și deznădejde”, conchide comentatorul politc Ruslan Șevcenco.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"