NordNews
Avem ce spune

Alegerile europarlamentarele din 26 mai: Câte secții de votare vor fi deschise în nordul Republicii Moldova

Cetățenii din nordul Republicii Moldova, care dețin pașaport românesc, vor putea vota la alegerile europarlamentare din 26 mai 2019 la șapte secții de votare. Cele mai multe dintre ele vor fi deschise în municipiul Bălți.
Astfel, la Consulatul General al României din Bălți vor fi deschise două secții de vot, iar câte una – în centrele raionale Soroca, Edineț, Florești, Fălești și Drochia.
 

Țara Localitatea Sediu Adresa
Republica Moldova Bălți Consulatul General Str. Sf. Nicolae 51
Republica Moldova Bălți Consulatul General Str. Sf. Nicolae 51
Republica Moldova Soroca altele Str. Independenței 74
Republica Moldova Edineț altele Str. Octavian Cerimpei 35
Republica Moldova Florești altele Str. Speranței 1
Republica Moldova Fălești altele Str. Alexandru Lăpușneanu 1
Republica Moldova Drochia altele Bd. Independenței 15

 
În total, în Republica Moldova vor fi deschise 36 de secții de votare pentru alegerea deputaților din România în Parlamentul European, scrutiny care va avea loc pe 26 mai. Secțiile vor fi organizate în sediile misiunilor diplomatice și consulare ale României, în sediile institutelor culturale românești din străinătate, în cadrul consulatelor onorifice, dar și în alte locații.
Ministerul Afacerilor Externe al României menționează că, potrivit legislației în vigoare, în cadrul scrutinului din 26 mai, cetățenii români, care sunt înscriși în listele electorale ale altor state membre UE, pot să-și exercite dreptul de vot pentru alegerea reprezentanților României în Parlamentul European numai după ce vor semna o declarație pe propria răspundere, potrivit căreia nu și-au exercitat dreptul de vot la același scrutin pentru candidații în Parlamentul European din statul membru UE în ale cărui liste electorale sunt  înscriși. Pentru a își exercita dreptul la vot, cetățenii români trebuie să dețină un act de identitate românesc valabil.
În total, pentru alegerile pentru Parlamentul European, peste hotarele României au fost deschise 441 de secții de votare. Pe lângă Republica Moldova, cele mai multe sunt organizate în Italia, Spania, SUA, Marea Britanie, Germania și Franța.
Aceasta este a patra oară, de la aderarea României la Uniunea Europeană, când  în România sunt organizate alegeri pentru Parlamentul European. Scrutinele anterioare au avut loc în noiembrie 2007, iunie 2009 și mai 2014.
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"