NordNews
Avem ce spune

Aleksei Navalnîi a fost transferat la o unitate medicală

Autoritățile penitenciare ruse au declarat luni, 19 aprilie, că l-au transferat pe opozantul rus, Alexei Navalnîi, aflat în greva foamei de aproape trei săptămâni, la un spital destinat deținuților pentru o „terapie cu vitamine”, transmite zdg.md. 

Medicii lui Navalnîi trag un semnal de alarmă și spun că inima acestuia s-ar putea opri în „orice moment”, spunând că starea lui de sănătate s-a deteriorat rapid de când a intrat în greva foamei, pe data de 31 martie, tocmai pentru a primi asistență medicală specializată din exteriorul închisorii.

„O comisie de medici a decis să-l transfere pe A. Navalnîi la spitalul regional pentru deținuți”, se spune într-un comunicat al Serviciul penitenciar din regiunea Vladimir, în subordinea căruia se află colonia penitenciară în care se află Navalnîi.

„Starea de sănătate a lui Navalnîi este evaluată ca fiind satisfăcătoare și este examinat zilnic de către un medic generalist”, se mai spune în comunicat. „Pacientului i s-a prescris o terapie cu vitamine, cu acordul său.”

Ivan Zhdanov, care conduce Fundația Anticorupție Navalnîi, a declarat că afirmațiile din comunicat, potrivit cărora starea de sănătate este„satisfăcătoare” este menită să descurajeze oamenii să participe la protestul programat miercuri, în toată Rusia. El mai spune că „nu putem obține informații veridice decât de la avocații lui.”

Echipa lui Navalny a cerut miercuri seară proteste masive în toată Rusia, la doar câteva ore după ce președintele Vladimir Putin urmează să își pronunțe discursul de stat, în încercarea de a-și salva viața. Medicii săi au declarat duminică că li s-a refuzat din nou intrarea în colonia penală unde el execută doi ani și jumătate sub acuzația de încălcare a condiționării în baza unei vechi condamnări de fraudă.

Vineri, procurorii ruși au cerut unei instanțe să declare Fundația Anticorupție Navalnîi și birourile regionale organizații „extremiste”, într-o încercare de a le scoate în afara legii, iar membrii și susținătorii să fie închiși.

Liderii mondiali și personalități culturale proeminente și-au exprimat sprijinul pentru Navalnîi, președintele SUA, Joe Biden, numind situația acestuia „total nedreaptă”, în timp ce consilierul său pentru securitate națională a avertizat că vor fi „consecințe” pentru Rusia dacă Navalnîi moare.

Miniștrii de externe ai Uniunii Europene intenționează să discute situația lui Navalnîi luni.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata