NordNews
Avem ce spune

Alertă de călătorie pentru americanii din UCRAINA și din RUSIA: ,,Cetățenii americani ar trebui să fie conștienți de faptul că Rusia planifică operațiuni specifice militare împotriva Ucrainei”

Cetățenii Statelor Unite ale Americii sunt îndemnați să evite zonele de conflict atât din Ucraina, cât și Federația Rusă. Cu un mesaj, în acest sens, au venit pe pagina lor misiunile diplomatice SUA din țările respective. Alertele de călătorie de nivelul 4 (LEVEL 4) a fost emise în contextul unei posibile invazii a trupelor militare rusești pe teritoriul Ucrainei.

Astfel cetățenii americani sunt rugați să evite călătoriile în Crimeea, Donențk, Luhansk și Caucaz în cazul americanilor aflați în Rusia.

,,Cetățenii americani ar trebui să fie conștienți de faptul că Rusia planifică operațiuni specifice militare împotriva Ucrainei. Cetățenii trebuie să fie înștiintați și de condițiile de securitate, mai ales pe lângă frontierele Ucrainei, pe teritoriul ocupa de Rusia-Crimeea, și zona Ucrainei de est, controlată de Rusia. Toate aceste teritorii sunt vulnerabile în acțiuni și pot genera acțiuni imprevizibile fără aviz”, se arată în avertizarea publicată pe site-ul Ambasadei SUA în Ucraina.

În comunicat, reprezentanții misiunilor diplomatice atenționează cetățenii americani sunt sunt supuși riscurilor, alegând să călătorească pe teritoriul Ucrainei.

,,Totodată oamenii trebuie să fie informați că alegând să călătorească în Ucraina, aceștia ar trebui să știe că acțiunile militare ale Rusiei din oricare zone ale acestui teritoriu, vor facilita abilitatea Ambasadei SUA de a presta servicii consulare, inclusiv și asistență socială cetățenilor care vor fi deportați din Ucraina.”

În comunicat mai este remarcat faptul că ,,pe teritoriul Ucrainei au loc în mod frecvent demonstrații violente, inclusiv și la Kiev. Totodată există și rapoarte care ar demonstra atacuri violente asupra grupărilor minoritare cât și a poliției.”

Reprezentanții misiunilor diplomatice informează că serviciile de securitate ruse au arestat cetățeni americani sub pretexte false, au ignorat să manifeste în raport cu ei un comportament corect și transparent, condamându-i la procese secrete fără probe concrete.

Totodată, și Administrația Federală a Aviației a emis o notă consultativă în care recomandă piloților și companiilor aeriene din care fac parte, să fie extrem de precauți la zborul în, dinspre sau deasupra acelor zone ale regiunilor aeriene din Moscova.

Pe 17 decembrie Ministerul de Externe al Federației Ruse a emis o notă în care solicită Statelor Unite ale Americii ca Alianța NATO, să nu mai practice exerciții militare în fostele țări URSS. Acest lucru a fost confirmat și de Ministrul adjunct al Federației Ruse, Serghei Reabcov.

,,Продвижение инфраструктуры альянса (НАТО – ред.) продолжается, этому необходимо положить конец и по сути дела вернуться на те позиции, которые стороны, в данном случае Россия и НАТО, занимали на момент заключения основополагающего акта об основах наших отношений в 1997 году”, a declarat diplomatul rus.

,,Avansarea infrastructurii alianței (NATO – n.red.) continuă. Este necesar să se pună capăt acestui lucru și, de fapt, să se revină la pozițiile pe care părțile, în această situație, Rusia și NATO, le aveau la acea perioadă a încheierii actului fundamental asupra fundamentelor relaţiilor noastre în anul 1997

Expertul în securitate și apărare, Viorel Cebotari a declarat pentru nordnews.md că Federația Rusă își dorește să își recapete puterea la nivel mondial și să ia parte la luarea deciziilor cu mai marii lumii.

,,50/50. Poate fi dar poate și nu fi acest conflict armat. Pe moment sunt anumite încercări de a dialoga cu Federația Rusă, pentru a evita situațiile care ar duce spre agravarea acestei stări globale, și lucrul acesta este astăzi absolut impredictibil. Federația Rusă niciodată nu și-a atins scopul său strategic, mai ales scopul care ea și l-a formulat foarte clar, și anume restabilirea URSS, o formulă de control a Rusiei a celor țări care au obținut independență în urma destrămării Uniunii Sovietice. Nimeni nu crede că Federația Rusă își poate aginte acest scop, deci noi ne putem aștepta la agravarea situației care ar include și un atac militar asupra Ucrainei.”

Tensiunile dintre Moscova și Kiev au tot crescut în ultimele săptămâni, pe fondul acuzațiilor că Rusia a trimis aproape 100.000 de soldați la granița cu Ucraina. Moscova a anexat Crimeea în 2014 și i-a sprijinit pe separatiștii din estul Ucrainei, alimentând un război care a provocat mai mult de 13.000 de victime.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"