NordNews
Avem ce spune

Aleși locali din raioanele Briceni, Ocnița, Edineț și Hâncești, „scăpați” de controalele ANI

Săptămâna trecută, inspectorii de integritate au refuzat să inițieze controale în privința mai multor funcționari publici și aleși locali din raioanele Hâncești, Briceni, Ocnița și Edineț pe motivul lipsei unei bănuieli rezonabile.

Este vorba despre Radislav Cotiujanschii, primar al comunei Mihăileni, raionul Briceni,  Vasile Colța, consilier în Consiliul mun, Hîncești, Dorin Balmuș, director adjunct al Centrului Național de Medicină Sportivă „Atletmed”, Gheorghe Ștefăneț, director al Centrului Național de Medicină Sportivă „Atletmed”, Ivan Zaharco, șef al Direcției învățământ din cadrul Consiliului raional Ocnița, Oleg Lisiuc, primar al satului Mărcăuți, raionul Briceni, Igor Eșanu, ex-manager al Unității de implementare a Proiectului de construcție a penitenciarului din Chișinău, Lilia Tănase, Vicepreședinte al raionului Hîncești și Rita Ciobanu, director al Instituției de Educație Timpurie „Ghiocel” din or. Cimișlia.

Motivul și argumentarea inspectorilor, precum și numele subiecților pot fi vizualizate pe pagina web a ANI, în secțiunea ANI Interactiv – Acte de refuz inițiere.

Totodată, Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a inițiat patru proceduri de control. În trei anchete sunt verificate posibile conflicte de interese, care ar fi fost admise de un fost director interimar a Camerei Naționale a Cărții din Republica Moldova, un primar din raionul Căușeni și directorul unei case culturale din raionul Fălești. O incompatibilitate de funcție este anchetată în privința unui consilier local din raionul Fălești.

În perioada vizată, două acte de constatare au fost emise de inspectorii de integritate prin care au fost stabilite încălcări ale legislației speciale a ANI. Astfel, fostul deputat Vladimir Vitiuc a fost identificat cu avere nejustificată de peste jumătate de milion de lei și urmează a  fi supusă confiscării.

Un conflict de interese a fost constatat la un fost primar din raionul Telenești.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata