NordNews
Avem ce spune

Alexandru Slusari, detalii despre negocierile DA-PAS-PDM: Am rămas uimit de anumite declarații

Vicepreședintele Parlamentului și liderul fracțiunii Platforma DA, Alexandru Slusari, oferă detalii despre întâlnirea cu reprezentanții PAS și PDM care a avut loc miercuri, 24 februarie. Potrivit politicianului, din cele anunțate de deputații PAS, a înțeles că șeful statului nu intenționează să înainteze vreun candidat la funcția de premier până la data de 23 martie, când expiră trei luni de la „imposibilitatea formării Guvernului”, scrie deschide.md

Nu cunosc din ce motive, dar reprezentanții PAS sunt convinși că după data de 23 martie vor expira acele 90 de zile și există câteva hotărâri ale Curții Constituționale în care se menționează că indiferent ce se întâmplă în aceste 90 de zile, Parlamentul urmează a fi dizolvat. Am rămas uimit de aceste declarații, pentru că există Decizia CCM din 18 ianuarie 2021, potrivit căreia «dizolvarea poate opera doar dacă inactivitatea îi este imputabilă Parlamentului, nu și dacă îi este imputabilă altor autorități publice și actori politici»”,  a declarat Alexandru Slusari .

Parlamentarul a precizat că la întrebarea ce măsuri vor fi întreprinse în cazul în care Curtea Constituțională nu va constata circumstanțele dizolvării Legislativului, a primit răspunsul că în acest caz se va „reveni la discuții”.

Ei au mai făcut accent asupra impeachment-ului, precum că în această perioadă Parlamentul ar urma să inițieze procedura. În cazul în care acesta va pica, Parlamentul urmează a fi dizolvat. La întrebarea mea unde este menționată prevederea respectivă, așa și nu am primit răspuns. Există riscul să ne trezim într-o situație complicată. Președintele nu desemnează candidatul, Guvern nu avem iar Parlamentul nu poate fi dizolvat. Răspunsul colegilor din PAS a fost că în acest caz, Curtea Constituțională ar urma să se expună ce măsuri trebuie întreprinse pentru a ieși din acest blocaj politic. Eu am atras atenția că Înalta Curte este obligată să nu se implice în jocurile politice. Zilele trecute a fost pronunțată hotărârea care prevede și acțiunile pe care urmează să le întreprindă președintele. Dacă doamna președinte nu a întreprins aceste acțiuni, atunci nici nu pot exista motive pentru dizolvarea Parlamentului”, a mai spus el.

Potrivit lui Slusari, „prin aceste acțiuni sau inacțiuni, amânăm tot mai mult organizarea alegerilor și ne adâncim în această criză social-economică și politică”.

Amintim că Înalta Curte a declarat drept neconstituțional Decretul Maiei Sandu cu privire la desemnarea repetată a Nataliei Gavrilița în calitate de candidat la funcția de premier.

Totodată, magistrații Înaltei Curți au menționat că pentru respectarea prevederilor Constituției, fracțiunile parlamentare și președintele R.Moldova trebuie să recurgă la noi consultări.

Ulterior, Maia Sandu a anunțat că a luat act de decizia Curții Constituționale. Potrivit președintelui R.Moldova, prin astfel de acțiuni statul se întoarce în anul 2015 „când oligarhul Plahotniuc și-a încropit o majoritate parlamentară de buzunar”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata