
Fostul președinte al Curții Constituționale, expertul în drept constituțional, Alexandru Tănase, susține că deputații PAS nu au încălcat prevederile legislației atunci când au solicitat o pauză de 3 zile pentru a examina mai multe subiecte privind formarea organelor de conducere a Legislativului. Mai mult ca atât, pe parcursul a ultimelor șase scrutine parlamentare, doar o singură dată deputații au reușit să aleagă organele de conducere a Parlamentului în cadrul ședinței de constituire – în rest fiind solicitate pauze de câteva zile pentru a reveni la examinarea subiectelor respective, scrie deschide.md
De menționat că în cadrul ședinței de constituire a Parlamentului, deputatul PAS, Igor Grosu, a solicitat o pauză până joi, 29 iulie, pentru a examina mai multe subiecte privind formarea organelor de conducere a Legislativului. Propunerea respectivă a fost criticată de socialiști care au declarat că această acțiune reprezintă, de fapt, o farsă.
În replică, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a scris că nu a văzut anterior ca PSRM-ul să fie atât de agitat când se solicita pauză în cadrul ședințelor Parlamentului.
„PSRM se arată nemulţumiţi de pauza anunţată de 3 zile, care rezulta expres din Regulamentul Parlamentului. În 2019 au anunţat-o pentru 3 luni şi nu erau atât de agitaţi…”, a scris el.
Cu un comentariu la postarea parlamentarului a venit și Alexandru Tănase, care a precizat că pauza respectivă reprezintă „procedura legală de constituire a Parlamentului”.
„Nu prea înțeleg nemulțumirile față de pauza luată de Parlament pentru constituirea fracțiunilor parlamentare. De fapt nu s-a întâmplat nimic altceva decât respectarea procedurii legale. Astfel, Președinta Curții Constituționale a prezentat raportului privind rezultatele alegerii Parlamentului și validarea mandatelor deputaților aleși. Președintele Republici a venit cu un mesaj politic față de Parlamentul ales, iar deputații și-au luat câteva zile pentru a constitui grupurile parlamentare și organele de lucru ale Parlamentului. Apropo, art. 4 (3) al Regulamentului Parlamentului prevede că fracțiunile parlamentare se constituie în termen de 10 zile (!) după constituirea legală a Parlamentului”, a scris ulterior Tănase.
De precizat că în ultimii 12 ani și pe parcursul a ultimelor 6 scrutine, doar o singură dată Parlamentul a reușit să aleagă organele de conducere în cadrul ședinței de constituire. Este vorba despre Parlamentul de legislatura a XVIII (format în urma alegerilor parlamentare anticipate din iulie 2009). În rest, de fiecare dată deputații au recurs la pauze de câteva zile pentru a forma organele de conducere.