NordNews
Avem ce spune

Alexandru Tănase, despre pauza luată de Parlament: Nu s-a întâmplat nimic altceva decât respectarea procedurii legale

Fostul președinte al Curții Constituționale, expertul în drept constituțional, Alexandru Tănase, susține că deputații PAS nu au încălcat prevederile legislației atunci când au solicitat o pauză de 3 zile pentru a examina mai multe subiecte privind formarea organelor de conducere a Legislativului. Mai mult ca atât, pe parcursul a ultimelor șase scrutine parlamentare, doar o singură dată deputații au reușit să aleagă organele de conducere a Parlamentului în cadrul ședinței de constituire – în rest fiind solicitate pauze de câteva zile pentru a reveni la examinarea subiectelor respective, scrie deschide.md

De menționat că în cadrul ședinței de constituire a Parlamentului, deputatul PAS, Igor Grosu, a solicitat o pauză până joi, 29 iulie, pentru a examina mai multe subiecte privind formarea organelor de conducere a Legislativului. Propunerea respectivă a fost criticată de socialiști care au declarat că această acțiune reprezintă, de fapt, o farsă.

În replică, deputatul PAS, Sergiu Litvinenco, a scris că nu a văzut anterior ca PSRM-ul să fie atât de agitat când se solicita pauză în cadrul ședințelor Parlamentului.

PSRM se arată nemulţumiţi de pauza anunţată de 3 zile, care rezulta expres din Regulamentul Parlamentului. În 2019 au anunţat-o pentru 3 luni şi nu erau atât de agitaţi…”, a scris el.

Cu un comentariu la postarea parlamentarului a venit și Alexandru Tănase, care a precizat că pauza respectivă reprezintă „procedura legală de constituire a Parlamentului”.

Nu prea înțeleg nemulțumirile față de pauza luată de Parlament pentru constituirea fracțiunilor parlamentare. De fapt nu s-a întâmplat nimic altceva decât respectarea procedurii legale. Astfel, Președinta Curții Constituționale a prezentat raportului privind rezultatele alegerii Parlamentului și validarea mandatelor deputaților aleși. Președintele Republici a venit cu un mesaj politic față de Parlamentul ales, iar deputații și-au luat câteva zile pentru a constitui grupurile parlamentare și organele de lucru ale Parlamentului. Apropo, art. 4 (3) al Regulamentului Parlamentului prevede că fracțiunile parlamentare se constituie în termen de 10 zile (!) după constituirea legală a Parlamentului”, a scris ulterior Tănase.

De precizat că în ultimii 12 ani și pe parcursul a ultimelor 6 scrutine, doar o singură dată Parlamentul a reușit să aleagă organele de conducere în cadrul ședinței de constituire. Este vorba despre Parlamentul de legislatura a XVIII (format în urma alegerilor parlamentare anticipate din iulie 2009). În rest, de fiecare dată deputații au recurs la pauze de câteva zile pentru a forma organele de conducere.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"