NordNews
Avem ce spune

Alexandru VAKULOVSKI // Pavel Filip – la semănat în august

Premierul Pavel Filip e deranjat de critica protocolului semnat de Biroul pentru reintegrare prin care separatiștii transnistreni vor putea călători în străinătate cu plăcuțe de înmatriculare noi. Premierul spune că pentru prima oară automobilele din regiunea transnistreană vor putea fi controlate, ele fiind înregistrate de funcționari de la Chișinău. Totuși e un lucru neclar: funcționarii de la Chișinău vor merge în Transnistria ca să le înregistreze mașinile separatiștilor? Dacă da, e o mică problemă: știm că acolo formal mai sunt și polițiști moldoveni cu o soartă de neinvidiat, deci nu e exclus ca și funcționarii noștri să fie următorii pe lista batjocoririi de către separatiști. Și ce te faci cu un control necontrolat? În continuare eu văd mai multe probleme pentru Moldova și mai multe beneficii pentru separatiști prin semnarea acestui protocol.
Dar atât Pavel Filip, cât și televiziunile pediste insistă și pe altă parte a înțelegerii, care e văzută ca partea plină a paharului: fermierii moldoveni din Dubăsari vor avea acces la pământurile lor de după traseul Râbnița – Tiraspol. Însă, atenție, fermierii își vor putea vedea pământurile doar din luna august, când orice țăran știe că nu mai are ce face cu pământul. August pentru fermieri sună ca „la anul”, dar ținând cont de câte promisiuni au mai auzit, poate suna și „la anul și la mulți ani”. Mai mult, fermierii moldoveni spun că acum pământurile sunt folosite de separatiști: „Noi înțelegem că n-au putut să ne asigure acces la pământurile deja semănate de agenții transnistreni, dar la acele nesemănate au putut să ne dea? Deci așa și nu s-a hotărât nimic, agenții transnistreni folosesc pământurile”.
Înțeleg că Pavel Filip ar vrea să fie lăudat de fiecare dată când face ceva, dar acest lucru e imposibil atunci când lucrurile nu sunt în regulă. Iar noi suntem campioni la nereguli. Nu poți face reforme de dragul reformelor, altfel guvernul ar mai interzice o dată fumatul ca să fie lăudat de europeni. Deocamdată noi vedem un pahar gol, dacă nu două. Iar cu premierul Pavel Filip fermierii se vor întâlni și-l vor aplauda în luna august, când vor semăna împreună pământurile.
Sursă: Deschide.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata