NordNews
Avem ce spune

Alexandru VAKULOVSKI // Putin primeşte urătorii

Deja ne-am obişnuit atât de mult cu manevrele armatei ruse din Transnistria şi cu intimidarea românilor de acolo (şi de aici), că nu le mai acordăm nici o atenţie.

E un cotidian canceros, aproape ca starea din Donbas sau din Lugansk. Separatiştii transnistreni pun sârmă ghimpată în jurul şcolilor româneşti, îşi bat joc de poliţiştii moldoveni, răpesc oameni de peste Nistru ca să-i bage la puşcărie în Tiraspol, se joacă de-a Fratele cel Mare, iar noi le dăm plăcuţe de înmatriculare „neutre”, ca să poată circula liber.

Transnistria e un muzeu al terorii în care exponatele hidoase au înviat şi ne intimidează. Un fel de muzeu comunisto-capitalist al monstruosului.

Şi că tot am vorbit despre şcolile noastre ale căror profesori şi elevi sunt intimidaţi continuu, să vedem ce se întâmplă şi în şcolile lor. Păi Rusia pactizează la greu cu monstruosul.

De fapt nici asta nu e o ştire. Ambasadorului Federaţiei Ruse din Chişinău îi place foarte mult la Tiraspol, încurajează fără nici o greaţă toate acţiunile demente şi agresive ale separatiştilor. Pe vremuri, când (şi cât) a fost ministru al apărării Anatol Şalaru, parcă cei de la Ambasada Rusiei trebuiau din când în când să mai dea explicaţii, acum se pare că e linişte şi armonie între diplomaţi, chiar dacă Moldova ia palme peste suveranitatea şi independenţa ei.

Ambasadorul FR în Moldova, Farit Muhametşin, i-a transmis ieri o mapă voluminoasă liderului separatist, Vadim Krasnoselski, cu diplome şi mulţumiri pentru elevii transnistreni care au participat la concursurile ruseşti de eseuri „Cum văd viitorul Rusiei” și „Urările mele către Președintele Federației Ruse”.

Cu ocazia asta am aflat şi noi cum e atmosfera în şcolile separatiste. Nici măcar înainte de căderea URSS-ului, atunci când am făcut şcoala, nu aveam astfel de compuneri şi concursuri cu tematică atât de stupidă şi totalitaristă. Dar lui Farit Muhametşin îi place, căci a declarat că „nici chiar în Rusia nu a fost o participare atât de activă la concurs”.

Presa separatistă a acordat însă mai puţină atenţie acestui subiect, prima pagină fiind oferită altei ştiri: se simplifică mult procesul de acordare a cetăţeniei ruse pentru separatişti. Cererile pentru acordarea cetăţeniei ruse vor putea fi trimise şi online. Asta da. Prin online-ul în care până şi site-ul nostru, Deschide.md, a fost blocat în regiunea separatistă.

Aş fi curios să văd eseurile despre Putin. Sunt sigur că nu s-ar deosebi foarte mult de cele scrise pentru un alt tătucă, al cărui nume se termină tot în –in: Stalin (sau măcar Lenin).

sursa: deschide.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"