NordNews
Avem ce spune

Alexandru VAKULOVSKI // Separatismul cu plăcuțe legale

Nu trebuia să fii expert în automobile ca să-ți fi dat seama, acum câțiva ani, că în regiunea separatistă transnistreană exista un business subteran al vânzării și al înmatriculării automobilelor.

Mulți spuneau că își înmatriculează la separatiști mașinile, pentru că acolo e mai ieftin. O logică perfectă pentru nebuni, ca în celebra reclamă cu halatul: Cât îi halatul? Dincolo era mai ieftin!

Cel puțin toate televiziunile pediste ieri ne anunțau de un mare câștig, o mare realizare pentru Moldova: separatiștii vor putea achiziționa numere neutre de înmatriculare, recunoscute internațional, cu care să poată circula în străinătate. Ok, înțeleg câștigul separatiștilor, dar care e câștigul Moldovei? Păi niciunul, dar ce, n-avem voie să ne lăudăm că facem ceva?

La ședința Biroului de reintegrare, condusă de șeful misiunii OSCE în R. Moldova Michael Scanlan, au fost invitați și membrii societății civile, dar nu pentru a hotărî ceva, ci pentru a mima hotărârile democratice. Ca să nu facă jocul cu scenariul clar, „societatea civilă” a părăsit ședința. Absurdul a avut cote maxime, căci: „La acea ședință, Scanlan a spus că el reprezintă și poziția membrilor formatului 5+2 referindu-se la Federația Rusă și Ucraina. De Federația Rusă nu vorbesc, e totul clar cu ei, dar aș vrea să aud și reacția Ucrainei” a comentat expertul Rosian Vasiloi. Da, așa ceva nu și-ar imagina nici regele absurdului, Eugene Ionesco: un neamț care să poată vorbi și din partea Rusiei, și din partea Ucrainei.

Această ședință și hotărârea ei l-a înfuriat și pe Oazu Nantoi, care a spus lucrurilor pe nume:

„S-a subliniat insistent că ele vor fi în conformitate cu Convenția de la Veneția. Iar aici se creează un precedent pentru separatiștii din Donețk și Lugansk din Ucraina, cu complicitatea pro-europenilor de la Chișinău. OSCE-ul e un rahat pe care noi îl tolerăm din cauza impotenței noastre. OSCE-ul nu poate trece pe malul stâng și-și face de cap pe malul drept”; „Țara nu are strategie de reintegrare, în baza cărui document politic sunt făcuți acești pași? Unde ne trag pe noi: în Europa ori în Uniunea Euroasiatică? Cine nu i-a f***t pe moldoveni? Luați în ghilimele și spuneți că așa a zis Nantoi”.

Desigur că Oazu Nantoi are dreptate. Iar la întrebarea lui retorică e un singur răspuns: cam toți.
Sursă: Deschide.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"