NordNews
Avem ce spune

Alla Pugaciova a condamnat invadarea Ucrainei: „Băieții noștri mor în scopuri iluzorii”

Cântăreața pop din perioada sovietică, Alla Pugaciova, considerată „regina muzicii pop sovietice”, a condamnat războiul dus de Rusia împotriva Ucrainei. Pugaciova a spus că invazia rusească este o „povară pentru oamenii de rând” și duce la „moartea băieților noștri în scopuri iluzorii”, relatează Digi 24. 

În vârstă de 73 de ani, Alla Pugaciova, o celebritate și în perioada sovietică şi în cea post-sovietică, a cerut, de asemenea, să fie clasificată drept „agent străin” după ce soţul său, actorul şi prezentatorul de televiziune Maxim Galkin, în vârstă de 46 de ani, a fost inclus pe această listă în 16 septembrie. „Vă cer să mă includeţi în rândul agenţilor străini ai ţării mele dragi, în semn de solidaritate cu soţul meu”, a scris Alla Pugaciova pe Instagram, reţea socială care este interzisă în Rusia. Cântăreaţa a spus că soţul său este un patriot care vrea o ţară prosperă, cu pace, libertate şi „oprirea morţii băieţilor noştri în scopuri iluzorii”. Alla Pugaciova a spus că Rusia devine un paria, în timp ce vieţile ruşilor sunt afectate de conflict. Ea nu a folosit cuvântul „război”, dar şi-a exprimat clar dezacordul faţă de ceea ce Kremlinul numeşte o operaţiune militară specială, în fapt o invazie brutală și sângeroasă a țării vecine. Alla Pugaciova şi Maxim Galkin au plecat în Israel în martie, la o lună de la începutul invaziei rusești din Ucraina, însă artista s-a întors în august în Rusia împreună cu copiii săi. Astfel de critici dure din partea uneia dintre cele mai celebre persoane din Rusia – cunoscută de mai multe generaţii – sunt rare şi potenţial periculoase în Rusia lui Putin. Ele indică de asemenea nivelul de îngrijorare în rândul elitelor ruse în legătură cu războiul. Etichetarea unei persoane drept „agent străin” în Rusia este, deobicei, primul pas pe care îl fac autoritățile ruse în hărțuirea cetățenilor care au o atitudine critică față de regim sau care au deranjat prin discurs dictatura de la Kremlin. Aceste tactici ale regimului putinist sunt moștenite din perioada sovietică și fac parte din arsenalul obișnuit al dictaturilor.

Cei care primesc eticheta din partea regimului sunt obligați să o pună pe orice fel de conținut publică și se lovesc des de obstacole birocratice sau financiare pentru a putea să-și facă auzită vocea în societate.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"