NordNews
Avem ce spune

Ambasada Rusiei la Chișinău își va sista serviciile pentru o perioadă nedeterminată. Care este motivul

Secția consulară a Ambasadei Rusiei în Republica Moldova își sistează temporar activitatea. Anunțul a fost făcut de diplomația rusă la Chișinău cu o zi în urmă, 29 iulie. Coincidență sau nu, dar anunțul vine la scurt timp, după ce Republica Moldova a expulzat 45 de angajați din cadrul misiunii diplomatice de aici în Rusia, scrie realitatea.md

Pe site-ul oficial al Ambasadei, apare un anunț subliniat cu roșu în care doar se menționează că decizia a fost luată „din motive tehnice”. Alte detalii nu sunt oferite. Se va întâmpla din 5 august 2023 – sâmbătă.

Amintim că Republica Moldova a decis să reducă numărul de diplomați ruși la noi în țară până la 10 și cel al personalului tehnic până la 15, în contextul investigației jurnalistice, potrivit căreia, pe acoperișul instituției diplomatice sunt montate multiple sisteme de antene capabile să capteze orice tip de semnale la distanță lungă. Este vorba de 28 de astfel de dispozitive, un număr aproape de două ori mai mare decât la Bruxelles, unde se află multe dintre subdiviziunile Uniunii Europene și staff-ul NATO. Echipamentele pot colecta informații sensibile pentru securitatea țării.

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus de Externe, Maria Zaharova, a calificat decizia drept „încă un pas în distrugerea relațiilor bilaterale” și a dat asigurări că „măsura nu va rămâne fără răspuns”. Ambasadorul Rusiei la Chișinău, Oleg Vasnețov, a calificat și el decizia ca fiind una „drastică”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"