NordNews
Avem ce spune

Ambasada SUA: „Statele Unite regretă și critică refuzul autorităților de a vinde terenul fostului Stadion Republican”

Ambasada SUA a publicat un comunicat în care anunță că „Statele Unite regretă și critică adoptarea legislației de abrogare a Legii nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite pentru construirea unui nou Complex al Ambasadei”, comunică MOLDPRES.

Decizia adoptată ieri în plen a fost criticată și de opoziția parlamentară, însă autorii proiectului, fracțiunea PSRM, susțin că „stadionul trebuia întors statului deoarece este un loc simbolic pentru Chișinău, în special pentru sutele de mii de microbiști”.

În comunicatul emis de Ambasada SUA se precizează că „Statele Unite au negociat în bună-credință cu guverne succesive ale Republicii Moldova timp de peste un deceniu achiziția terenului. Această abrogare încalcă un acord bilateral obligatoriu, încalcă dreptul internațional și afectează negativ relațiile dintre SUA și Republica Moldova”.

„Statele Unite sunt pregătite să investească peste 250 de milioane de dolari pentru a construi o nouă ambasadă la Chișinău, creând sute de locuri de muncă, sprijinind afacerile locale și revitalizând economia Chișinăului. După cum am spus în mod constant, orice nouă construcție pe acest teren va respecta semnificația lui culturală și istorică. Îndemnăm autoritățile Republicii Moldova să regândească acest pas și să-și onoreze obligațiunile asumate în urma negocierilor”, se mai spune în comunicat.

Ieri, deputații PSRM, susținuți de cei din fracțiunea Șor și din Platforma Parlamentară „Pentru Moldova”, au adoptat mai multe proiecte de legi, printre care și cea de abrogare a Legii nr. 151 din 2018, ce autoriza vânzarea terenului fostului Stadion Republican către Statele Unite. Votul a generat nemulțumirea opoziției,  la un moment fiind înregistrate chiar și altercații între deputați.

Socialiștii au declarat după ședință, că la insistențele lor terenul fostului stadion a fost întors în proprietatea statului, deoarece acest loc este unul istoric și simbolic pentru Chișinău și pentru întreaga țară.

Și premierul Ion Chicu s-a arătat surprins de votul deputaților, prin care s-a abrogat legea nr.151/2018 cu privire la transmiterea stadionului Republican cu titlu oneros Ambasadei Statelor Unite ale Americii. În opinia sa, această decizie a Legislativului „nu este una reușită”.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata