NordNews
Avem ce spune

Ambasadori din mai multe țări păzesc casa ultimului lider al opoziției bieloruse în libertate, laureata Nobel Svetlana Aleksievici

Scriitoarea bielorusă Svetlana Aleksievici, laureată Nobel pentru Literatură, a chemat miercuri jurnaliști la locuința ei, după ce a fost „căutată” de mai mulți necunoscuți care au sunat la interfon, fără să-și arate identitatea. Printre cei veniți la locuința ei să o sprijine se află și personal diplomatic, inclusiv ambasadorul României la Minsk, Viorel Moșanu. Svetlana Aleksievici este ultimul membru al prezidiului Consiliului de Coordonare (organism al opoziției) care se află în libertate în Belarus, scrie digi24.ro

La locuința scriitoarei s-au strâns miercuri zeci de opozanți ai regimului de la Minsk, jurnaliști, dar și diplomați. Printre aceștia din urmă se numără și ambasadorul României la Minsk, Viorel Moșanu, ambasadorul Austriei, precum și personal diplomatic al ambasadei Suediei și al Delegației UE în Belarus, potrivit portalului media Naviny.

Și ministrul române de Externe a vorbit despre „vizita” ambasadorului român acasă la Svetlana Aleksievici.

„Aţi menţionat Belarus. Pentru că vorbim de încălcări ale drepturilor omului, azi dimineaţă, ambasadorul nostru la Minsk, conform instrucţiunilor mele, a mers, alături de colegi ai săi din UE, să o viziteze pe una dintre faimoasele reprezentate ale opoziţiei – Svetlana Aleksievici, câştigătoare a Premiului Nobel pentru Literatură, pentru a se asigura că drepturile omului sunt respectate şi cred că trebuie să continuăm să facem presiuni la adresa regimului, pentru a avea un dialog deschis cu opoziţia şi nu prin mijloace represive”, a declarat miercuri şeful diplomaţiei române, în cadrul Reuniunii Anuale a Diplomaţiei Române.

Svetlana Aleksievici a spus că de dimineață au sunat mai mulți indivizi la videointerfonul ei, fără însă să poată vedea cine sunt aceștia. În curtea clădirii unde locuiește a văzut două minibuzuri și mai mulți necunoșscuți în civil. Acest lucru a alertat-o pe scriitoare, care este membră a opoziției, și a decis să cheme jurnaliști la fața locului.

Întrebată dacă va pleca din țară, cum au făcut și alți lideri marcanți ai opoziției, Aleksievici a răspuns că „nu vreau să părăsesc țara, dar știți ce opțiuni avem”.

Ea a mai spus că a rămas ultimul membru al prezidiului Consiliului de Coordonare (organism al opoziției) care se află în libertate în Belarus.

Scriitoare şi jurnalistă, Svetlana Aleksievici, născută în Belarus, a primit premiul Nobel pentru Literatură în 2015. Opera sa documentează mărturii ale adulţilor care în vremea celui de-Al Doilea Război Mondial erau copii („Ultimii martori”), ale soldaţii sovietici din războiul din Afganistan („Soldaţii de zinc”), ale femeilor ce au luptat în al Doilea Război Mondial („Războiul nu are chip de femeie”) sau ale supravieţuitorilor celei mai mari catastrofe nucleare din istorie („Dezastrul de la Cernobîl”). Este una din opozantele regimului de la Minsk.

Avocatul Maxime Znak, unul dintre ultimii doi membri ai Consiliului de Coordonare al opoziţiei încă în libertate şi rămaşi în Belarus, a fost reţinut miercuri dimineaţă de bărbaţi mascaţi, îmbrăcaţi în haine civile, au anunţat aliaţii săi.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata