NordNews
Avem ce spune

Ambasadorul Elveției: „Republica Moldova are un potențial economic înalt”

Situația actuală a relațiilor comercial-economice dintre Moldova și Elveția, și potențialele proiecte privind dezvoltarea infrastructurii regionale au fost unele dintre subiectele abordate de ministrul Economiei și Infrastructurii, Anatol Usatîi, în cadrul unei întrevederi cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Confederației Elvețiene în Moldova și Ucraina, Claude Wild.

Ambele părți au evaluat situația economică actuală în contextul pandemiei COVID-19 și au făcut un schimb de opinii cu privire la măsurile întreprinse în vederea depășirii crizei economice și susținerii mediului de afaceri din ambele țări.

Elveția a donat echipamente medicale Republicii Moldova. Ministrul Anatol Usatîi a mulțumit partenerilor europeni pentru conlucrarea eficientă cu Biroul de Cooperare al Elveției pentru asistența externă destinată domeniilor strategice precum guvernarea locală, sănătate, apă și sanitație, dezvoltare economică și ocuparea forței de muncă.

Ambasadorul Claude Wild a remarcat potențialul economic înalt al Republicii Moldova, încurajând implementarea proiectelor în domeniul infrastructurii, ceea ce reprezintă un element important în atragerea investitorilor străini în țară.

Agenda discuțiilor a cuprins și subiectul privind organizarea celei de-a VII-a sesiuni a Comisiei interguvernamentale moldo-elvețiene pentru cooperare comercial-economică, care, reieșind din restricțiile impuse în contextul pandemiei COVID-19, va avea loc în format de videoconferință la data de 17 decembrie 2020.

La moment, în Republica Moldova activează 103 întreprinderi cu capital elvețian, investițiile în capitalul social însumând 394,516 mln lei. După valoarea capitalului investit, Confederația Elvețiană se află pe locul 12 printre principalii investitori ai Republicii Moldova. Volumul comerțului exterior al Republicii Moldova cu Confederația Elvețiană, în perioada ianuarie-septembrie 2020, a înregistrat suma de 85,779 mln USD, fiind în descreștere în comparație cu aceeași perioadă a anului trecut. După valoarea volumului schimburilor comerciale, înregistrat în perioada analizată, Elveția se situează pe locul 17 la nivel mondial printre principalii parteneri comerciali ai țării noastre, cu o pondere de 1,18% în comerțul total al Republicii Moldova

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"