Ambasadorul Poloniei: Invit pe toți din Bălți să invețe limba poloneză, pentru că noi suntem un partener de nădejde

Ambasadorul Poloniei în Republica Moldova, Bartlomiej Zdaniuk, aflat într-o vizită de lucru la Bălți, a invitat locuitorii din regiune și nu doar să învețe limba poloneză. Invitația diplomatului vine în contextul dezvoltării economice fulminante a Republicii Polone din ultimii 25 ani. De menționat că în capitala de nord a republicii locuiește una dintre cele mai mari comunități de polonezi.

 

 

Polonia care devine an de an un stat cât mai bogat și mai dezvoltat. Este cel mai mare stat din în zona centrală a Europei. Este un stat cu o economie puternică, care de 25 de ani în coace, nu a avut niciun trimestru, nu a înregistrat criză economică. Dimpotrivă, avem o creștere tot timpul. Avem un ritm de dezvoltare, avem firmele poloneze, care devin în fiecare an mai puternice. Ele caută posibilități de a face business  nu numai în țară, dar și în străinătate. Cunoașterea Poloniei și limbii poloneze. Poate să fie un atu nu doar pentru cei care vor să muncească, dar  pentru toți cei care vor avea afacere vor avea businessuri cu alte țări. Polonia este un  partener serios și nu se află departe. De aceea acest potențial trebuie folosit și trebuie folosit. Invit pe toți din zona Bălțiului, din regiunea de nord, dar și din întreaga țară  să invețe limba poloneză, pentru că noi suntem un partener de nădejde, a declarat diplomatul polonez.

 

În cadrul vizitei sale, ambasadorul Poloniei a avut un șir de întrevederi cu primarul de Bălți, Renato Usatâi, rectorul Universității de Stat „Alecu Russo”, Natalia Gașițoi și a vizitat centrul de studiere a culturii și limbrii polonezi din cadrul instituției superioare de învățământ.

 

Numărul bălțenilor care se indentifică drept polonezi este de aproape două mii de persoane dintre care 500 sunt activi.

 

Polonia, oficial Republica Polonă , este o țară din Europa Centrală, care se învecinează cu Germania la vest, Cehia și Slovacia la sud, Ucraina și Belarus la est, și Lituania, Rusia și Marea Baltică la nord. Are de asemenea o frontieră maritimă cu Danemarca și Suedia. Întreaga suprafață a Poloniei este de 312.683 km², situând acest stat pe poziția 69 în lume din punct de vedere al suprafeței. Polonia are o populație de 38,1 milioane de locuitori, concentrați principal în orașe și municipii mai mari, precum capitala istorică – Cracovia, și cea actuală – Varșovia.

 

Polonia , oficial Republica Polonă , este o țară din Europa Centrală, care se învecinează cu Germania la vest, Cehia și Slovacia la sud, Ucraina și Belarus la est, și Lituania, Rusia și Marea Baltică la nord. Are de asemenea o frontieră maritimă cu Danemarca și Suedia. Întreaga suprafață a Poloniei este de 312.683 km², situând acest stat pe poziția 69 în lume din punct de vedere al suprafeței. Polonia are o populație de 38,1 milioane de locuitori, concentrați principal în orașe și municipii mai mari, precum capitala istorică – Cracovia, și cea actuală – Varșovia.

leave a reply