NordNews
Avem ce spune

Ambasadorul SUA: Rusia s-ar putea implica în alegerile parlamentare din 24 februarie

Federația Rusă s-ar putea implica în alegerile parlamentare din Republica Moldova din 24 februarie 2019. Declarația a fost făcută marți, 11 decembrie, de către Ambasadorul Statelor Unite ale Americii în țara noastră, Derek J. Hogan, în timpul unei vizite oficiale în municipiul  Bălți.

Diplomatul american s-a întâlnit  cu viceprimarii Ghenadie Șmulschii și Lilia Sava. Unul dintre scopurile vizitei Ambasadorului Derek Hogan a fost legat de apropierea parlamentarelor din 24 februarie 2019.  Pe lângă reprezentanții administrației publice locale, Hogan s-a întâlnit și cu reprezentanții partidelor politice în teritoriu. „Cunoaștem că sunteți în ajunul alegerilor parlamentare și am dorit să mă informez cum decurge procesul aici”, a declarat Derek J. Hogan.

De asemenea, el a menționat că este posibil ca Federația Rusă să intervină în alegerile din 24 februarie 2019, la fel cum a făcut-o în Statele Unite în 2016.  „Vrem să-i informăm despre experiența noastră, pentru că este absolut posibil ca acest lucru să se întâmple aici”,  a subliniat ambasadorul SUA.

„Credem că implicarea în afacerile interne ale unei țări nu este o raritate.  După cum ați observat, acest lucru s-a întâmplat și în SUA și credem că este foarte posibil ca acest lucru să se întâmple și aici. Așa că, lucrăm foarte activ cu autoritățile de toate nivelurile, cu partidele politice, pentru a le informa despre experiența noastră”, a remarcat diplomatul american.

Analistul politic, Igor Boțan, a precizat pentru NordNews că declarația făcută de diplomațul americani la Bălți este foarte importantă și utilă.

„Ceea  ce promovează propagandiștii se pliază pe profilul cetățenilor și asta este un pericol. Dacă Statele Unite ale Americii pot ajuta Republica Moldova în acest sens, cred că este un mesaj foarte bun, util. Oamenii trebuie protejați de imixtiuni din afară”, spune Igor Boțan.

Derek J. Hogan a fost numit ambasadorul SUA în R. Moldova în octombrie 2018. Până a ocupa această funcție, el a fost secretar executiv adjunct al Departamentului de Stat al Statelor Unite, funcție pe care a deținut-o din 2017. Hogan este originar din statul Virginia și activează în calitate de diplomat încă din anul 1997.

Statele Unite ale Americii cooperează și sprijină R. Moldova timp de 27 de ani de la proclamarea independenței. SUA asistă guvernul țării noastre în consolidarea instituțiilor democratice, creșterea prosperității, restabilirea granițelor recunoscute pe plan internațional și integrarea în Uniunea Europeană. Începând cu 1992, Statele Unite au acordat Moldovei asistență financiară în valoare de peste 1,4 miliarde de dolari.

 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"