NordNews
Avem ce spune

Ambasadorul UE la Chișinău: Este gata R. Moldova să intre în UE? Probabil NU!

Ambasadorul Uniunii Europene în Republica Moldova, Jānis Mažeiks, crede că Republica Moldova mai are mult de lucru pentru a intra în UE. Declarația a fost făcută în cadrul unei conferințe de presă organizată la Bălți. Astăzi, ambasadorul a efectuat prima vizită de lucru în municipiu. 

„Integrarea este în proces. Autoritățile centrale sunt în proces de dezvoltare. Strategiile implementate apropie acest proces european de Moldova. Cum acest proces de integrare se va desfășura ulterior? Această întrebare o decid țările membre și Consiliul European. Procesul de integrare a Moldovei în UE, depinde de ambele părți. La fel, în mare parte, acest proces depinde și de nivelul de pregătire al țării, de dorința pe care o au autoritățile centrale față de acest lucru, dar și viziunile politice pe care le au ei”, a declarat Jānis Mažeiks, Ambasadorul UE în Republica Moldova

„Dacă mă întrebați pe mine, dacă este gata R. Moldova să intre în UE? Probabil nu. Problemele care sunt în R. Moldova, corupția și altele, tărăgănează acest proces. La fel de important este și faptul cât de europenizată este această țară]n prezent. Procesul de analiză și evaluare constă și în acest lucru important, valorile, sau la câte dintre criteriile unei țări europene, corespunde acum R. Moldova. Acest lucru reprezintă un proces îndelungat, cu multe anchete, chestionare, mai pe scurt … nu se vor găsi scuze pentru nerespectarea unor condiții sau altele”, a adăugat ambasadorul UE.

Amintim că R. Moldova a trimis prima parte a chestionarului de aderare la Uniunea Europeană. Totodată, Parlamentul European a votat joi, 5 mai, rezoluția prin care cere Consiliului European și Comisiei Europene să acorde R. Moldova statutul de stat candidat la UE.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"