NordNews
Avem ce spune

AMDM anunță: Peste 1.400 de medicamente se vor ieftini în medie cu 9,23%

Preţurile actuale de producător la 1.440 de preparate farmaceutice din Catalogul naţional de preţuri au fost revizuite în scădere de către Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale (AMDM).
Un ordin în acest sens a fost semnat de către directorul general al AMDM, Vladislav Zara. Decizia a fost luată ca urmare a aprecierii (cu cel puțin 3%) a monedei naţionale în raport cu valutele indicate în Catalog (USD/EUR), informează Unimedia.info.
În lei moldoveneşti, medicamentele s-au ieftinit, în medie, cu 9,32%.
Printre preparate se numără antibiotice (242 poziţii), preparate cu acțiune asupra sistemului nervos (75 poziții), preparate dermatologice (72 poziții), vitamine, multivitamine (68 poziții), preparate cu acțiune asupra sistemului cardiovascular (67 poziții), antiinflamatoare şi antireumatice (67 poziții), antidiabetice (43 poziții), antitusive și expectorante (40 poziții), antineoplazice și imunomodulatoare (39 poziții), antiasmatice (37 poziții), antihistaminice (37 poziții), analgezice-antipiretice (36 poziții) şi antitrombotice (34 poziții).
Este de menționat că 215 dintre cele 1440 de poziții sunt indicate în Lista medicamentelor sociale. Pentru acestea, reducerea este de 9,7%.
Noile preţuri vor fi luate în calcul de către importatori la formarea costurilor finale la produse farmaceutice, după epuizarea stocurilor de medicamente existente.
Precedenta revizuire a Catalogului naţional, în care la moment sunt incluse preţurile de producător pentru 4190 de medicamente, a avut loc în anul 2015.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata