NordNews
Avem ce spune

Amendamentul Platformei DA privind majorarea fondului de subvenționare în agricultură cu 400 milioane de lei, respins

Alexandru Slusari a declarat că amendamentele Platformei DA cu privire la redirecționarea unei părți din banii alocați pentru reconstrucția drumurilor și suportul agricultorilor au fost respinse de Parlament. Amendamentul propus prevedea majorarea fondului de subvenționare în agricultură cu 400 milioane de lei. Anunțul a fost făcut de vicpreședintele Legislativului în cadrul unui briefing de presă.

Parlamentarul a precizat că consecințele secetei din 2020 vor fi resimțite și în 2021.

“Consecințele acestei secete noi vom vedea nu doar anul curent, dar și anul viitor. La a doua grupă (de cereale) pierderile sunt mult mai mari decât la prima grupă. Este vorba de floarea soarelui și porumb. Condițiile climaterice pun în mare pericol lucrările de semănat. În următoarele două săptămâni nu sunt prognozate precipitații. Este imposibil de arat și semănat.

Termenul pentru rapiță este depășit. Ne apropiem de grâu, iar riscurile sunt tot mai mari. În plus, agricultorii sunt presați de creditori și bănci”, a spus Slusari.

Alexandru Slusari susține că în urma analizei pachetului agricol discutat în cadrul Comisiilor parlamentare au rămas doar câteva prevederi.

Dacă este să analizăm, din tot pachetul agricol discutat, pentru grupa a doua au rămas doar prevederile cu rambursarea TVA, dar și moratoriul fiscal. Aceste două măsuri sunt prevăzute până la sfârșitul anului. Amendamentele Platformei DA conform cărora acest mecanism să fie aplicat pe durata unui au fost respinse atât de Guvern, cât și de majoritatea Parlamentară, a adăugat parlamentarul.

 La finalul briefingului, Alexandru Slusari a declarat că va insista ca autoritățile să acorde ajutor agricultorilor care au avut de suferit din cauza secetei.

Astăzi, în plenul Parlamentului, voi propune în numele Platformei DA toate aceste amendamente. Vedem care va fi votul plenului. Consider că asta este minimul pe care îl poate face statul pentru sectorul agrar” a conchis Slusari.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"