NordNews
Avem ce spune

„Suntem într-o situație de șantaj. Acestea nu sunt negocieri”. Tofilat, Parlicov și Țăranu despre problema gazelor

Deciziile cu privire la livrarea gazelor pentru Republica Moldova nu se iau la Gazprom, ci la Kremlin. Chișinăul încearcă să semneze contractul de livrare a gazelor, însă Gazprom condiționează politic negocierile, care ar fi trebuit să fie economice. De această părere sunt experții în energetică Sergiu Tofilat și Victor Parlicov, dar și analistul politic Anatolie Țăranu, care au discutat problema gazelor la emisiunea „Cutia Neagră” de la TV8.

Acum o săptămână, concernul rus anunța că a redus cu 35% livrările de gaz pentru Republica Moldova. Potrivit experților, țara noastră va avea gaze, dar prețul politic și comercial al acestora va fi, cu siguranță, o problemă.

„Această acțiune a Gazprom-ului a fost, mai curând, un demers al Kremlinului, care a fost o forțare a dialogului pe dimensiunea politică cu privire la gaze. Dacă ați reținut, Guvernul din Republica Moldova a încercat să spună că, uite, noi încercăm să menținem discuția cu privire la un nou contract pe gaze pe dimensiunea tehnică. Uite, cei din Kremlin au spus că nu, băieți, noi o să vă impunem să discutați politic”, a afirmat Victor Parlicov, expert în energetică.

Victor Parlicov a mai spus că s-ar bucura, dacă condiționalitățile ar fi doar de nivel tehnic, căci ele au o soluție.

De aceeași părere este și expertul în energetică Sergiu Tofilat. El a menționat că orice analist politic știe că deciziile nu se iau la Gazprom, deciziile se iau la Kremlin.

„Noi acum, de fapt, culegem roadele guvernărilor precedente care nu au întrepătruns suficiente măsuri, ca să asigure independența energetică Republicii Moldova. Și noi, în continuare, depindem de o singură sursă la gaz și suntem la fel de dependenți din acest gaz să producem energie electrică. Deci noi suntem într-o situație de șantaj. Astea nu-s negocieri. Șantajul deja a început. Dacă ne uităm la prețul oferit de Gazprom pentru octombrie, el deja deviază de la înțelegerile anterioare, care erau în contract. Gazprom s-a folosit de situație și de faptul că noi depindem în continuare de gazele rusești și ne-a trecut la prețurile spot, care sunt de cinci ori mai mari, patru-cinci ori mai mari, ca să inainteze careva condiționalități politice. Despre  aceste condiționalități noi deocamdată nu cunoaștem”, a afirmat Sergiu Tofilat.

„Când oficialii noștri spun că totul o să fie ok, eu, reieșind din experiența mea, cred că nici pe departe nu este ok. Trebuie să așteptăm. Eu aș prefera să văd acordul semnat și confirmat de ambele părți. Și doar după aia putem să vorbim că problema aprovizionării Republicii Moldova cu gaze în acest an este soluționată. Deocamdată suntem în faza negocierilor”, a afirmat Anatolie Țăranu, analist politic.

Victor Parlicov a afirmat că: „Noi acum suntem vulnerabili ca poziție de negociere. (…) Gaz va fi. Asta ca să fie clar la toată lumea. Gaz va fi. Energie electrică, cel mai probabil, tot va fi. Ar putea exista mici deranjuri, dar eu cred că energia electrică tot va fi. Problema mare va fi prețul.”

„Ne-au prins cei de la Gazprom pe un picior greșit. În sens că noi suntem într-o perioadă în care noi alternativă avem. Problemă nu-i. Dacă ar fi fost această situație un an în urmă, păi, noi puteam să procurăm gaze din altă sursă, decât de la Gazprom, și încă și mai ieftin. Problema acum este că gaze din alte surse noi putem procura, numai el o să fie mai scump. Și mai scump decât la Gazprom”, a spus Victor Parlicov.

„Nu există problema cu trasportul gazelor în Republica Moldova, și aici foarte corect a spus Domnul Spînu, deci noi putem aduce gaz din spre Ucraina din est, din spre România și Ucraina din sud, noi putem aduce gazul prin Ungheni-Iași, noi putem aduce gaz prin nord pe la Alexeevca, noi putem aduce gazul într-o mulțime de moduri”, a mai zis expertul în energetică.

„Nu doar Republica Moldova este șantajată de Gazprom și de Kremlin. În Uniunea Europeană se întâmplă același lucru. Asta e primul. Doi – instrumentul cu prețul gazului a fost în permanență folosit de Gazprom în interese geopolitice”, a amintit Sergiu Tofilat.

„Sunt două ieșiri din situație. Cedări politice cu consecințe imprevizibile. Sau, mai bine zis, previzibile. Și alta – îndatorarea Republicii Moldova. Găsirea banilor pentru a plăti aceste prețuri mari. Poate niște ajutoare, niște ajutoare nerambursabile, care ar putea să vină din partea Uniunii Europene. Deocamdată suntem în faza negocierilor”, a conchis Anatolie Țăranu.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"