NordNews
Avem ce spune

Trei judecători de la Curtea de Apel Bălți s-au plâns pe Renato Usatîi la CSM

Cei trei magistrați de la Curtea de Apel Bălți, care judecă dosarul carabinierului ce l-a împușcat mortal, anul trecut, pe un tânăr din satul Elizaveta, municipiul Bălți, s-au plâns la Consiliul Superior al Magistraturii (CSM), că ex-primarul de Bălți, Renato Usatîi, a făcut mai multe declarații la adresa lor prin care le-ar fi lezat onoarea, demnitatea și reputația profesională, ziarulnational.md

CSM a decis astăzi, să trimită această sesizare la Inspecția Judiciară, care ar urma să expună un punct de vedere, iar subiectul va fi pus în discuție la ședința următoare a Consiliului. Unul dintre membrii CSM a insistat ca cererea judecătorilor de la Curtea de Apel Bălți să fie examinată astăzi, pentru că, „dacă un funcționar își permite să adreseze asemenea cuvinte magistraților, pe urmă o să-și permită oricine”.

Amintim că Renato Usatîi a răbufnit la adresa judecătorilor Gheorghe Scutelnic, Viorel Pușcaș și Oleg Morari, după ce Curtea de Apel Bălți a trimis, la începutul lunii iulie curent, spre rejudecare în prima instanță dosarul lui Vitalie Tataru, carabinierul care anul trecut l-a împușcat mortal pe Simion Botnari, un tânăr din satul Elizaveta, municipiul Bălți. Mai mult, judecătorii au dispus atunci eliberarea din detenție, începând cu 21 iulie, a lui Tataru, condamnat de prima instanță la 17 ani de pușcărie.

Drept justificare, completul de judecători a făcut referire la încălcări procedurale în prelungirea arestului. Tatăl băiatului mi-a spus că se pregătește eliberarea criminalului. Nu credeam atunci că cineva poate să meargă la așa o mizerie. Deja sunt convins că lui Vitalie Tataru cineva îi face drum liber pentru a părăsi țara”, a spus Usatîi, într-o conferință de presă.

Potrivit lui Usatîi, care și-a dat recent demisia de la Primăria Bălți, prin decizia lor, cei trei judecători ai Curții de Apel Bălți, numiți în funcție prin decret prezidențial de către Igor Dodon, și-au șters picioarele de familia victimei, de locuitorii satului Elizaveta, ai municipiului Bălți și de toți cetățenii R. Moldova.

„Fac un apel la judecătorii Scutelnic Gheorghe din completul de azi, Pușcaș Viorel și Morari Oleg. Văd că unul e numit în 2014, prin decret prezidențial, altul – în 2015. Altul e proaspăt numit de Dodon în 2019. Cum vă numea Dodon, care-și bătea joc de mine, de activiști civici și alți politicieni din țară și vă dădea mandat de judecător pe viață, astăzi vreau să vă spun: „stimați” judecători, pentru așa mizerie, eu voi deveni cel mai mare coșmar din viața voastră. Astăzi ați dat un motiv să facem cu voi tot ce va dori poporul Republicii Moldova. O să fiți băgați la dubă, confiscată averea, inclusiv a rudelor, ca să nu puteți spune că nu-i a voastră. O să întoarceți acestei țări totul, până la ultimul bănuț. Puteți să-mi luați cuvintele cum vreți, dar repet, pentru oamenii de rând voi fi de cea mai mare cumsecădenie, iar pentru voi – cel mai mare coșmar”, a mai declarat Usatîi pe 6 iulie curent.

Detalii aici: Renato Usatîi promite că ucigașul din Elizaveta va rămâne în pușcărie: „Voi deveni cel mai mare coșmar din viața judecătorilor”

2 Comentarii
  1. Alexei spune

    Păi da, sărmanii judecători! Vai, vai, vai! Ce nerușinat e acest Renato!
    Noi trebuie să ne temem de fiecare umbră, să nu ofensăm cumva pe ei, pe când rudele lor (judecătorilor) le fac cadouri de mii de euro, fiind la pensie cu 1500 lei/lunar.

  2. Eleonora spune

    И кто-то посмеет сказать, что Ренато был неправ?Раз судьи „сынт нумиць пе вяцэ”, значит им позволено вытирать ноги о судьбы людей?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"