NordNews
Avem ce spune

Amenzi de pănă la 45 mii de lei sau închisoare de până la doi ani pentru actele de vandalism

Pedepsele pentru actele de vandalism urmează să fie înăsprite în Republica Moldova. În cadrul ședinței de Guvern a fost aprobat proiectul de Lege, elaborat și promovat de către Ministerul Justiției, care prevede modificarea unor acte normative, în vederea ajustării sancțiunilor pentru acțiunile de profanare a mormintelor și a monumentelor și încălcarea legislaţiei cu privire la cultele religioase.

„Prezentul proiect de act normativ reprezintă o manifestare publică suplimentară a intenției Republicii Moldova și a autorităților sale de a contracara orice manifestări de intoleranță religioasă pe teritoriul său, fiind elaborat ca o reacție la tendințele sociale existente atât la nivel național, cât și la nivel internațional prin care se atestă o sporire îngrijorătoare a numărului de incidente cu conotație de genul dat (vandalizări de morminte, monumente, localuri venerate de către persoane aparținând diferitor culturi; atacarea persoanelor în localuri religioase sau în adiacentul acestora etc.).”, se arată în comunicatul de presă publicat pe pagina Ministerului Justiției.

Prin urmare, pentru actele de vandalism se propune stabilirea unei amenzi în mărime de la 37.500 la 45.000 de lei sau pedepsirea cu muncă neremunerată în folosul comunității de la 180 ore la 240 de ore, sau cu închisoare de până la 2 ani.

De asemenea, proiectul de Lege propune reglementarea în calitate de contravenție a acțiunii de profanare a mormintelor, precum și majorarea sancțiunii contravenționale de la 18 până la 36 unități convenționale.

Sancțiunile prevăzute la moment de legislația penală și contravențională nu reprezintă o piedică considerabilă care ar descuraja comiterea unor asemenea fapte în viitor.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"