NordNews
Avem ce spune

Amnesty International: Statul R. Moldova trebuie să se reabiliteze în fața protestatarilor pașnici după acțiunile din 27 august

Amnesty International Moldova este profund îngrijorată cu privire la interpretarea eronată a art. 40 din Constituția RM (libertatea întrunirilor) din partea primăriei mun. Chișinău și Inspectoratului General de Poliție, care în dimineața zilei de 27 august curent, au încălcat flagrant art. 4 din Legea nr. 26 „privind întrunirile” și au evacuat în mod violent protestatarii pașnici din preajma monumentului lui Ștefan cel Mare și a cafenelei „Guguță”, neavând temeiuri motivate.

Într-un comunicat de presă Amnesty International Moldova reiterează că stipulările Pactului internațional cu privire la drepturile civile și politice, la care este parte Republica Moldova, precum și articolul 4 din Legea întrunirilor reiterează obligația statului de a respecta următorul principiu: „proporţionalitatea – conform căreia, la aplicarea oricărei restricţii libertăţii întrunirilor, autorităţile publice trebuie să respecte echilibrul dintre necesitatea unei astfel de restricţii într-o societate democratică şi exercitarea dreptului la întrunire fără abuzuri”. „Acest principiu fundamental presupune ca statul, în persoana forțelor de asigurare a ordinii de drept, să fie obligat să protejeze cetățenii care protestează pașnic, să nu le îngrădească dreptul lor constituțional, să-i informeze și să-i ghideze în mod civilizat și neforțat cu privire la exercitarea dreptului la întruniri, înlăturând evacuările sau dispersările forțate în cazul în care nu se produc violențe din partea protestatarilor, iar asemenea violențe nu au fost”, se mai spune în comunicatul instituției.
În context Amnesty International Moldova cere autorităților din RM să se reabiliteze în fața protestatarilor pașnici, drepturile cărora au fost vădit încălcate la 27 august, să repare în termen cât mai restrâns prejudiciile morale și materiale cauzate mișcării civice democratice „Occupy Guguță” și a altor protestatari pașnici lezați în drepturi, să investigheze prompt cauzele leziunilor corporale, cauzate unor protestatari pașnici în ziua de 27 august.
De asemenea, Amnesty International Moldova atenționează comunitatea internațională cu privire la pericolul iminent de limitare a dreptului la libera asociere și întrunire în Republica Moldova, cerând autorităților întoarcerea în albia legii.
Amintim că, în dimineața zilei de 27 august mai mulți protestatari au fost evacuați forțat de lângă monumentul lui Ștefan cel Mare și Sfânt pentru a pregăti spațiul pentru ceremonia de depunere a florilor.
tv8.md

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"