NordNews
Avem ce spune

Analiști politici de la Chișinău: Șansele unui candidat pro european la fotoliul de primar de Bălți sunt mici

Au rămas zile numărate până la startul campaniei electorale de la Bălți, scrutin în care urmează să fie ales primarul municipiului. În această cursă s-au înscris atât candidați cu viziuni pro europene, cât și aspiranți cu viziuni pro ruse. Am încercat să aflăm opinia analiștilor politici de la Chișinău despre șansele unui candidat proeuropean la funcția de primar de Bălți.

 
Oazu Nantoi
– „La noi în Republica Moldova sunt compromise și sunt pervertite toate noțiunile politice nomade. Cuvintele principii și valori provoacă un râs homeric. Ideea implimentării standartelor și valorilor europene în Republica Moldova este compromisă, în mare, de politicienii care încearcă să monopolizeze această idee și s-au manifestat cu preponderență doar prin corupție și sfidarea principiilor statului de drept. Din această cauză, eu nu mă grăbesc să cred etichetelor de pro-europeni ,care sunt folosite de diferiți candidați și de diferiți lideri politici în procesele tumultoasei politici interne. Pornind de la ideea că orașul Bălți l-a votat masiv în 2015 pe domnul Renato Usatîi, care în opinia mea nu este un politician, pe lângă faptul că are un CV dubios cu care într-o țară normală nici nu trebuie să îndrăznești să te implici în politică. Sunt foarte rezervat vis-a-vis de capacitatea bălțenilor de a alege un manager care nu se va deda speculațiilor geopolitice, ci v-a implementa standardele europene în managementul afacerilor și investițiilor în municipiul Bălți. Nemaivorbind de faptul că electorii bălțeni l-au susținut masiv, dacă nu greșesc, și pe un alt candidat căruia îi spune Igor Dodon și care a prostituat și ortodoxia și a declanșat toate fobiile în societatea noastră. Prin urmare, eu cred că nu ai cum să faci mare treabă în Bălți, folosind clișeiele de european, pro european, anti european.
Consider că nu procedăm corect când îi penalizăm pe vorbitorii de limbă rusă pentru votul lor etnic. Pentru că și eu vorbesc și rusa, я розмовляю українською мовою și sometimes speak in english. Nu e vorba de limba rusă, e vorba de falimentul politicilor statului în ceea ce privește integrarea minoritățiilor etnice și de transformarea locuitorilor de pe teritoriul Republicii Moldova în primul rând în cetățeni și pe urmă să-i mai împărțim după etnie și limba vorbită. Republica Moldova se află într-un spațiu mediatic în care circulă mai multe idei, se duc mai multe războaie informaționale nocive. Cine își mai amintește acum, de exemplu, de acei treizeci de mii de refugiați sirieni, care urmau să invadeze R. Moldova cu accepția Maiei Sandu, informație folosită vârtos de Igor Dodon în campania sa electorală. A fost o manipulare absolut cinică, criminală chiar, bazată pe dispreț față de propriii cetățeni, dar ea a fost utilizată. Din păcate, cetățenii s-au lăsat manipulați, prin urmare, dacă cetățenii se lasă manipulați, atunci neapărat apar manipulatorii. Fenomenul există și va dura, or, nu putem interzice nimănui nimic, atâta timp cât cetățenii se lasă manipulați. Sondajele demonstrează că, de exemplu, același Valdimir Putin, în pofida faptului că Rusia pe care o conduce de mai mulți ani a comis o serie de crime împotriva Republicii Moldova, împotriva Georgiei, împotriva Ucrainei și a altor state, este cel mai apreciat politician în Republica Moldova. Problema stă în noi, noi nu vrem să trăim mai bine, nu vrem să gândim și ne lăsăm manipulați. E vorba de mentalitate vetustă și de politicienii cinici care exploatează această mentalitate și nu știu sau nu doresc să consolideze populația, să o transforme în cetățeni”.
 

Igor Boțan
– “Evident că există șanse, dar ele sunt de 50 la sută. În termeni probabilistici, un candidat pro european poate obține la Bălți până la 40 de procente. Este vorba despre structura etnică a municipiului, de bălțenii care votează, de regulă, pentru candidați cu viziuni pro ruse, aceștea obținând de la 50 până la 70 de procente din voturi. Un candidat pro european sprijinit de toate formațiunile politice de dreapta, adică un candidat comun, ar putea obține până la 40 de procente din voturi, nu mai mult”.
 

Anatol Țăranu
– “Sunt șanse foarte problematice, fiindcă Bălțiul este un oraș în care predomină electoratul de stânga, pro rus. Un candidat pro european nu are șanse foarte mari să câștige alegerile locale la Bălți. Acest lucru este foarte evident. El a fost demonstrat atât la alegerile locale, cât și la cele parlamentare trecute. Observăm că bălțenii își exprimă opțiunea anti europeană. Din acest punct de vedere, un candidat pur pro european, care promovează un vector pro european, are șanse foarte mici să câștige alegerile la Bălți. Este vorba de structura electoratului de la Bălți. Aici predomină populația rusolingvă, iar în Republica Moldova rusolingvii votează tradițional opțiunea pro estică “.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"