NordNews
Avem ce spune

Anatol Moraru // A început viața de după alegeri

Cetățenii R. Moldova au acumulat timp de aproape treizexi de ani o anumită experiența electorală și existențială, suficientă parcă pentru a înțelege  că  viața  lor se împarte în cea de până la alegeri și cea  de după… Astfel,în anul de dinaintea alegerilor cetățeanul este măgulit, i se majorează oleacă pensia, salariiul sau îndemnizația, se ieftinesc medicamentele, iar prețurile la carburanți, energie electrică, gaze naturale, la produsele aimentare de bază sunt ținute bine în frâu.
La toate astea,  guvernarea, care nicidecum nu vrea să plece, toarnă cu duiumul promisiuni peste capul alegătorului, încât acestuia I se învârte capul doar de la ideea fericirii depline, care i se va întâmpla într-o lună-două. Și cei peste 700 de mii pensionari și peste 200 mii de bugetari, dependenți de mila puterii, i-au votat iarăși pe cei care au fost.
Vine apoi viața de după alegeri, când regimul nu mai are nevoie de cetățeni decât pentru impozite, taxe și amenzi, așa că nu se sinchisește să-I jupoaie.
Mulți moldoveni se întrebau de ce facturile pentru consumul de gaze naturale nu au venit în februarie. Explicația e simplă de tot: s-a decis să fie majorat prețul și încă într-o formă cinică. Astfel, în afară de leii achitați efectiv pentru gazele consumate,  va trebui să mai plătim și o anumită plată lunară. Ceva de felul cum plătim 12 lei MoldTelecomului, indiferent dacă folosim sau nu telefonul de la domiciliu.
Mai nou, Agenția Națională pentru  Reglamentare  în  Energetică  a R. Moldova a elaborat o nouă metodologie a prețurilor la carvburanți, conform căreia prețurile vor fi stabilite chiar de … petroliști, adică așa cum a fost prin 2009: „Lăsăm libertatea totalmente companiilor, pe propria responsabilitate să-și stabilească prețurile, reieșind din consumurile și cheltuielile pe care le vor înregistra pe perioada respectivă”.
 
În consecință, proprietarii benzinăriilor vor putea stabli prețurile la carburanți, punând în calcul consumul și cheltuielile aferente pe care le vor suporta și la care se va adăuga și o rată de rentabilitatea anuală care să nu fie mai mare de 10 la sută.
Nu știu de ce, dar cred că prețuruile la carburanți vor urca, precum veverița în brad. Și ulterior vor exploda și celelalte costuri, conform teoriei bulgărului de zăpadă care provoacă avalanșa.
Îmi vine în minte titlul unei extraordinare povestiri a lui Vasilii Șukșin: Iar dimineața s-au trezit.
 
 

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

"
"